Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
För att åtgärda fukt, kan man exempelvis installera en avfuktare i krypgrunden.
I artikeln...
Vad är orsaken till problemet?
Vad gör jag åt fuktproblemet?

Åtgärda fukt i hus och villa

Om du vet att du har problem med fukt i huset eller är rädd för att få problem är det dags att vidta åtgärder.

Vad är orsaken till problemet?

För att åtgärda fukt på bästa sätt måste man veta vad fuktproblemet beror på. Om man åtgärdar rätt sak, blir lösningen både mest effektiv och mest lönsam.

Att åtgärda fuktproblem är komplext och vi rekommenderar därför att du konsulterar en expert. Samtidigt kan det vara bra att ha koll på vad som eventuellt kan behöva utföras, om du skulle ha höga fuktvärden i ditt hus. Om man har höga fuktnivåer i ett utrymme, men ännu inte har angrepp av mögel och röta, kan det vara bra att säkerställa att för höga nivåer aldrig uppnås.

Exempel på åtgärder mot fukt och mögel:

  • Säkerställa varifrån fukten kommer
  • Täta skarvar eller andra läckor
  • Marktäckning i krypgrund
  • Förbättra dräneringen
  • Avlägsna organiskt material
  • Avfuktare

Husets konstruktion behöver repareras

Först behöver du veta vad som är orsaken till fuktproblemet. Ibland måste man vidta åtgärder i husets konstruktion. Det kan vara dags att dränera om, åtgärda ett läckande tak eller laga rör som läcker.

Ventilationen är bristfällig

Bristfällig ventilation ligger ofta bakom fuktproblem. Om det produceras fukt i för hög utsträckning i huset, hinner inte husets ventilation ta hand om det. Här kan man exempelvis installera en ny frånluftsfläkt i våtutrymmet, för att få hjälp att få ut den fuktiga luften.

Varm luft med fukt kyls ner i huset

På alla platser där varm luft kyls ner i huset riskerar luftfuktigheten att bli hög, eftersom varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft; luftfuktigheten stiger därför när varm luft kyls ner. Varm luft kan leta sig upp på vinden eller in i ett förråd på vintern. Under sommaren kan varm luft komma in i krypgrund och källare.

Vad gör jag åt fuktproblemet?

Vad ska man då göra åt ett konstaterat fuktproblem? Nedan har vi en lista med förslag på åtgärder:

Installerar en avfuktare

Att installera en avfuktare är oftast en praktisk och smidig lösning. Avfuktaren reducerar fuktnivåerna och kan se till att luftfuktigheten hålls på en lämplig nivå, för att utrymmet inte ska ta skada.

Samtidigt kräver avfuktaren mycket lite energi, då den bara gör insatser, då det verkligen behövs. Dagens smarta avfuktare kräver inte heller att man täpper igen grunden eller vinden helt. Med ett helt tätt utrymme är risken mycket hög för snabba fuktangrepp, om avfuktaren skulle sluta fungera.

» Till avfuktare

Förbättrar ventilationen

Om fuktproblemen beror på bristfällig ventilation, rekommenderar vi naturligtvis att du vidtar åtgärder för en förbättrad ventilation. Det kan exempelvis röra sig om installera mekaniska frånluftsfläktar, som ser till att öka ventilationen i huset, och får den fuktiga luften att ta rätt väg ut ur huset.

Endast ökad ventilation kan dock bara problematisk i kalla utrymmen, som en källare under sommaren, då ventilation istället för in mer varm och fuktig luft. I dessa fall är avfuktare en mer effektiv lösning.

» Läs mer om ventilation

Sanerar mögel och röta

Har du redan ett konstaterat problem med mögel och röta, behöver detta saneras. Avfuktning och ventilation ser bara till att förutsättningarna för mögelpåväxt inte uppfylls; de kan inte ta bort befintligt mögel. Efter saneringen ska du förbättra ventilation och/ eller avfuktning för att säkerställa att problemet inte uppstår igen.

» Få hjälp med sanering

Lagar orsak till läcka

Om orsaken till fuktproblemet är en läcka, ska denna självklart lagas, oavsett om det är ett läckande rör eller ett läckande tak. En avfuktare kan hjälpa till att torka ut fuktskadan.

Dränerar om huset

Om fuktproblemen beror på att dräneringen har släppt, är det dags att dränera om huset.