Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Byggfukt kommer in i huset vid byggnation

Vid varje bygge av en fastighet tillkommer viss fukt i byggmaterialen. Materialen kan även blivit fuktiga vid tillverkning eller under transporten. Den väta som förekommer i alla byggen kallas för byggfukt och fukten sitter kvar i byggmaterialen även efter byggprocessen.

Fukten sätter sig i de flesta trämaterial samt i eventuell betong efter grundläggning. Därför är det viktigt att låta byggfukten torka ut innan täta ytskikt monteras. Byggfukt som inte torkats ut ordentligt kan på kort tid fördärva hela huskonstruktionen.

Byggfukt i platta på mark

Vid gjutning av betongplatta (platta på mark) tar det ofta flera månader innan byggfukten torkat så pass mycket att det är säkert att bygga vidare. Eftersom plattan tätas undertill kan fukten som finns i betongen bara torka uppåt. För att korta ner tiden materialet behöver för att torka kan man täcka över plattan för att skydda den mot yttre fukt både under byggprocessen och uttorkningen.

Att bygga året runt - ökar risken för byggfukt

Förr i tiden har man byggt hus under årets torraste månader för att undvika byggfukt. Ny teknik gör det möjligt att bygga året om, men det innebär att det blir svårare att hantera byggfukt. Fastigheter som står exponerade för vind och väder under byggprocessen kommer att suga åt sig fukt i allt trämaterial.

Om byggfukten inte torkas ut stängs fukten in i huset när man bygger tätt runt stommen. Inbyggd fukt i huskonstruktionen kommer ovillkorligen att leda till mögelskador.