Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Ta hjälp av våra steg, för att kontrollera om du har problem med fukt i ditt hus.
I artikeln...
Luktar det unket?
Bubblar sig plastmattor eller tapeter?
Finns det fukt på fönstren?

Kontrollera - Är det fuktigt inomhus?

Vill du kontrollera om du har ett för fuktigt inomhusklimat? Med hjälp av den här guiden kan du kontrollera hela boytan - allt från badrum och tvättstuga till källare. Genom att kontrollera, kan du få reda på problem i ett tidigt skede, vilket gör att åtgärder både blir billigare och enklare.

Detta är en allmän kontroll av fukt. För kryggrund, källare och vind har vi separata mer specifika guider:

1. Luktar det unket?

Om du tycker att det luktar unket, är detta en tydlig tecken på att det kan vara för mycket fukt, eller till och med mögel. Lita också på vad gäster säger, eftersom man vänjer sig vid sitt eget hus lukt.

2. Finns det synliga fuktfläckar?

I källare upptäcks fukt ofta först genom att det är fuktfläckar på väggar. Men fuktfläckar kan uppstå även i andra delar av huset, exempelvis i tak och runt fönster. Vid fuktfläckar högre upp i huset, är det oftast ett tecken på läckage; att husets skal inte håller tätt.

3. Bubblar sig plastmattor eller tapeter?

Bubblor i tapet, plastmatta eller färg är ett tecken på att det finns fukt bakom. Kontrollera särskilt i våtutrymmen och källare.

4. Finns det synligt mögel?

Synligt mögel är det tydligaste tecknet på fukt. Mögel kan endast växa vid en hög luftfuktighet. Huset bör inte ha så hög luftfuktighet att mögel kan växa, så finns det mögel är luftfuktigheten för hög.

5. Finns det fukt på fönstren?

Fukt kondenserar alltid på den kallaste ytan och ofta innebär det på fönstren. Fukt på insidan av ett fönster är därför ett tydligt tecken på att luftfuktigheten i rummet är för hög.

6. Tar det långt tid för tvätt och handdukar att torka?

Om tvätt tar lång tid på sig att torka eller handdukarna i badrummet inte torkar mellan användning, är detta tecken på att det är för fuktigt. Dessa problem uppstår ofta i äldre hus, eftersom de byggdes en tid då människor tvättade både kläder och sig själva mindre än vad man gör idag.

7. Mäta fukt

En hög luftfuktighet syns inte och är också svår att känna av. En fuktnivå som vi inte reagerar på, kan dock vara tillräcklig för mögelsvampar. Att mäta fukt, är det bästa sättet för att få kontroll på läget.

» Du hittar fuktmätare här!

Har du problem med fukt?

Om du upptäcker att du har problem med fukt någonstans i huset, bör du vidta åtgärder så snart som möjligt. Snabba åtgärder innebär oftast mindre kostsamma sådana.

» Dags att vidta åtgärder