Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Tömma och fylla vatten spabad
Hur ofta behöver jag byta vatten?
Bakterier i spabad

Byta vatten spabad

Då och då behöver du byta vattnet i spabadet. Risk är annars att bakterier frodas och gör dig sjuk. Hur ofta och hur du vet när det är dags, kan du läsa om här nedan.

Hur ofta behöver man byta vatten?

Man behöver tömma spabadet på vatten ungefär 3-4 gånger per år, beroende på hur ofta du använder det. Använder du det mer eller mindre ofta än 2 gånger i veckan om ni är fyra personer, kan denna siffra behöva justeras. Hellre byta vatten en gång för mycket än en gång för lite.

Hur vet jag när jag behöver byta vatten i spabadet?

Det vet man inte alltid, ibland kan det naturligtvis se smutsigt ut, då är det nog dags. Men ofta är bakterierna osynliga och kan gömma sig inne i rörsystemet och komma ut via jetstrålarna.

Bakterier i spabad

Bakterier älskar det varma vattnet i spabad. Förutom de baciller som vi själva tar med oss ner i vattnet, är en vanlig bakterie den som kallas "badtunnesjukan", Pseudomonas aeruginosa, som orsakar hudutslag och varfyllda blåsor. Har du otur kan du också få legionella, även om det är ovanligt. Det får du av ångorna från det heta vattnet. Genom att tömma och byta vatten i spabadet då och då, säkerställer du god hygien och kan njuta bakteriefritt av ditt spabad.

En annan smart grej att investera om du vill undvika att använda för mycket klor är en ozonrenare. Den rengör vattnet genom att ta ozon från luften som bryter ner bakterier och föroreningar för att sedan förvandla det till syre igen. En ozonrenare kan minska kloranvändningen med upp till 60%! 

Tömma och byta vatten i spabad

När du tömmer ut vattnet kan du enkelt använda utsläppsventilen som hör till spabadet, eller för att effektivisera - använda en pump. Innan du släpper ut vattnet, se till att all el är avstängd. Samtidigt som du släpper ut vattnet kan det vara en god idé att spola med vattenslangen runt jetstrålarna och kanter för att få med den värsta smutsen. Sedan kommer ditt spabad att behöva en djuprengöring då och då, hederligt skrubbande och byte av filter till exempel.

» Läs mer om rengöring av spabad här

Hur fyller jag vatten i spabadet?

För att sedan fylla upp ditt spabad igen ska du helst göra det med en vattenslang liggandes vid badets spafilter eller vid ytvattenrenaren, då fylls karet via rörsystemet och risken för luftbubblor minskar. När spabadet har tillräckligt mycket vatten, kan du starta elen och sedan tillsätta kemikalier, läs vidare om hur mycket klor som behövs i spabadet här.

Allt om spabad

Nyfiken på spabad och hur det är att äga ett? Använd våra länkar nedan för att ta dig vidare till det du är intresserad av!