Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Att sköta om sitt spabad handlar till stor del om att säkerställa en god vattenkvalitet. Om vattnet är rent undviker man hälsoproblem hos dem som badar. Underhållet kan också hjälpa till att hålla energikostnaderna nere och hjälpa dig att undvika onödiga reparationer.
I artikeln...
Se till att ozonrengöraren är aktiv
Har du problem med vattnet i spabadet?

Säkerställ rent vatten i spabadet

För att säkerställa rent vatten i spabadet krävs visst underhåll, men om du lägger lite tid på förebyggande underhåll, kommer behovet av större insatser minska drastiskt och du kan ägna mer tid åt att njuta av ditt spabad.

Till din hjälp har vi tagit fram en checklista över underhåll du behöver se över med jämna mellanrum. Det finns även en tabell, som du kan kontrollera spabadets vattenvärden mot.

Ta hjälp av tabellen för dina vattenvärden

I tabellen ser du vilka värden som är perfekta, acceptabla och för höga för olika ämnen som kan eller bör förekomma i vattnet.

Ämne Perfekt Acceptabelt För högt
pH 7,2 7,2-7,6 >7,6
Totalt klor 1 ppm 1-3 ppm >3 ppm
Fritt klor 1 ppm 1-3 ppm >3 ppm
Bundet klor 0 ppm 0-0,5 ppm >0,5 ppm
Brom 4 ppm 4-6 ppm >6 ppm
Alkalinitet 120 ppm 80-160 ppm >160 ppm
Kalk 200 ppm 200-400 ppm >400 ppm
Cyanussyra 0 ppm 0-50 ppm >50 ppm

Checklista för rent vatten i spabad

Det kan vara svårt att hålla koll på vad man ska göra när för att vattnet i spabadet ska vara så rent och fräscht som möjligt. Här kommer lite tips på vad du bör göra för att se till att badet blir en ren njutning!

Duscha alltid före bad. Efter badet är det bra att sätta på locket samt fylla på med klor.
En gång i veckan är det bra att kontrollera pH-värdet så det ligger på en bra nivå.
Filtret behöver rengöras vid behov, men allra minst en gång i månaden. Ofta räcker det att spola med slang, men ibland behövs mer grundlig rengöring.
3-4 gånger per år bör du byta vatten i spabadet. Då kan det även vara bra att passa på att använda rörrengöring, som bör göras ca 2 gånger per år.

I vår checklista nedan finns mer ingående information kring vad du bör tänka på för att känna dig trygg med att vattnet är rent och badvänligt.

✓ Byt vatten ca 3-4 gånger per år

Vid normalt användande bör vattnet bytas ungefär 3-4 gånger per år. Normalt användande är ca 4 personer som badar 2 gånger i veckan. Om ni är fler som badar mer frekvent kan det alltså behövas fler vattenbyten. Hur ofta du behöver byta vatten kan också variera beroende på om du har kommunalt vatten eller egen brunn. Vatten från egen brunn kan behöva bytas oftare.

» Så byter du vatten i spabadet

✓ Duscha före bad

A och O för att reducera rengöringen är att alltid ta en dusch innan bad. På så vis kan ni skölja bort smink, hårprodukter och bodylotion, så att inte detta hamnar i spabadet. Dessa typer av produter kan dels göra att vattnet skummar och dels att det krävs mer rengöring. Placera även en matta eller fotbad framför spabadet för att undvika att smuts och sand hamnar i spabadet.

» Duscha i trädgården med en utedusch

✓ Kontrollera pH-värdet

Kontrollmät varje vecka med ett vattentest för att se så att värdena i vattnet är okej. Det ideala pH värdet är runt 7,2-7,6 och kan vara bra att ha som utgångsläge. Felaktigt pH värde kan skada spabadet men framför allt, göra så att kloret inte verkar samt att hud och ögon blir irriterande. Vid felaktigt pH-värde kan du tillsätta medel för att öka eller minska pH-värdet.

✓ Hur mycket klor? 

Hur mycket klor du ska ha i spabadet kan variera. Det är inte bra att överdosa då materialet kan förstöras. Ca en matsked klor efter varje bad är bra att försöka hålla som riktlinje. För att kloret ska fungera behöver pH värdet vara på en bra nivå.

» Läs mer om klor i spabad

✓ Rengör filtret

Tvätta filtret så ofta det behövs, minst en gång i månaden. Slarvar du med filterrengöringen kan mer klor krävas och vattnet blir sämre. Det räcker ofta att spola rent filtret med en slang (inte högtryckstvätt), men går också att tvätta med speciell rengöringslösning där filtret blötläggs i 24 timmar. Det rekommenderas att ha en extra uppsättning med filter, för att kunna använda spabadet under blötläggningen. Hela filterpatronen behöver du byta ungefär en gång varje år då slitna filter inte sköter filtreringen korrekt, vilket resulterar i att cirkulation- och massagepumpen måste arbeta hårdare, vilket kan förkorta dess livslängd. Om filtreringen inte sköts korrekt kan det även generera i att smutspartiklar hamnar i spabadets system.

» Så rengör du spabadet

✓ Se till att ozonrengöraren är aktiv

Om ditt spabad har en ozonrengörare, behöver den vara aktiv för att hålla vattnet rent. Statusen ser man ofta genom en indikator eller lampa.

» Läs mer om ozonrenare

✓ Använd rör-rengöring

Ca två gånger per år kan det vara bra att använda rörrengöring för att ta bort biofilm som kan fastna i systemet. Ett tips är att passa på att göra detta vid vattenbyte.

✓ Använd lock

Lägg på lock efter varje bad för att undvika löv och smuts som täpper till filtret, eller regn som försurar vattnet.

» Lock till spabad

Problem med vattnet i spabadet?
Ta hjälp av vår felsökning för vatten i spabad.