Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Allmänna problem kring vattenburen uppvärmning
Om du har vattenburna element eller radiatorer och luft-vattenvärmepump
Om du har vattenburen golvvärme och luft-vattenvärmepump

Vanliga problem med vattenburna uppvärmningssystemet och frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump kopplas mot husets vattenburna uppvärmningssystem för att sprida värmen i huset. Det vattenburna uppvärmningssystemet består av golvvärme och/eller radiatorer.

Ibland när du har problem med uppvärmningen sitter problemet inte i frånluftsvärmepumpen utan i det vattenburna uppvärmningssystemet.

» Så fungerar frånluftsvärmepumpen med husets uppvärmningssystem

Allmänna problem kring vattenburen uppvärmning

Luft i systemet är en av de vanligaste orsakerna till dålig värme och det första man bör undersöka om man inte är nöjd med värmen. Kolla längre ner på sidan hur du luftar element respektive golvvärme.
Rätt tryck är viktigt för att det det varma vattnet ska cirkulera genom det vattenburna uppvärmningssystemet. Kontrollera trycket med jämna mellanrum och särskilt efter att du har luftat systemet. Vilket tryck det ska vara i ditt vattenburna system beror främst på husets höjd.
Så kontrollerar och korrigerar du trycket i vattenburna systemet
Fyll  det vattenburna uppvärmningsystemet om trycket är för lågt. Är trycket för lågt, är det för lite vatten i systemet. När du fyller på med vatten ökar trycket. Var noga med att kontrollera så att trycket blir rätt.
Så fyller du på vatten i det vattenburna uppvärmningssystemet

Om du har vattenburna element eller radiatorer och luft-vattenvärmepump

Lufta element brukar vara det första att testa, om värmen inte är tillräcklig. Detta gäller särskilt om de är varma nedtill och kalla upptill. Efter luftningen bör du säkerställa att det är rätt tryck och eventuellt fylla på nytt vatten - se ovan!
Så luftar du element - instruktion och film
Höja värmen är väl bara att skruva på termostaten - eller? Ja, ofta är det så enkelt, men om inte det funkar, så har vi samlat några andra tips du kan testa.
Hur höjer man värmen på ett vattenburet element?
Vanliga problem: olika ljud som knäppningar eller att det smäller eller att det blir dåligt med värme. Här hittar du exempel på vanliga problem med element och radiatorer och lösningar.
Vanliga problem med vattenburna element

Om du har vattenburen golvvärme och luft-vattenvärmepump

Framledningstemperaturen ska vara ganska låg till golvvärme för att det inte ska bli för varmt om fötterna. Det är bra, för en värmepump är extra effektiv vid låga framledningstemperaturer. Men hur funkar det där med framledningstemperatur och vad är egentligen lagom?
Vilken framledningstemperatur ska det vara till golvvärme?
Lufta golvvärme kan också behövas. Det märks framför allt om cirkulationen verkar vara dålig (att det inte blir varmt på golvet längre bort i systemet).
Hur gör jag för att lufta golvvärme?
Felsökning golvvärme: Här hittar du vanliga symptom och hur du reder ut vad problemet är och löser det.
Felsökning vattenburen golvvärme