Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så matchar du frånluftsvärmepumpen med ditt varmvattenbehov
Integrerad eller separat varmvattentank?
Varmvattenberedare med inbyggd elpatron?

Tappvarmvatten med frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump ger värme till vattenburen uppvärmning och tappvarmvatten, till detta krävs en varmvattenberedare. Här går vi igenom vad du ska tänka på vid val av frånluftsvärmepump, så att du får tappvarmvatten som matchar husets behov.

Storlek på tank för varmvatten

Vanliga varmvattenberedare är på 200 eller 300 liter. Generellt säger man att 200 liter räcker till en familj med normal varmvattenanvändning. Om du har badkar rekommenderas 300 liter, vilket du också bör överväga om det finns familjemedlemmar som gärna duschar varmt och länge.

Integrerad eller separat varmvattentank

Det finns frånluftsvärmepumpar där värmepumpens innerdel och varmvattenberedaren är integrerade i en och samma enhet. Detta passar dig som installerar ett helt nytt system, men naturligtvis kan du även då välja att ha ett system med en separat varmvattenberedare. Separat eller integrerad varmvattentank har ingen betydelse för effekten.

Vissa frånluftsvärmepumpar har en separat innerdel och en separat varmvattenberedare, men detta är ganska ovanligt. Det kan då gå att koppla på en ny frånluftsvärmepump på husets befintliga varmvattenberedare, istället för att skaffa en ny.

Varmvattenberedare med inbyggd elpatron

De flesta varmvattenberedare för frånluftsvärmepumpar har en inbyggd elpatron, som hjälper till vid behov. I vissa fall är detta ett tillval. Om du alltid vill vara säker på att få tillgång till varmvatten och uppvärmning, bör du ha en inbyggd elpatron. Elpatronen ger ett extra skydd, i och med att den kan ge värme, om något är fel med värmepumpen. Dessutom kan den hjälpa till under vintern, så att du alltid har tillräckligt med värme. Elpatron krävs också för att legionellaskydd ska kunna utnyttjas.

» Läs mer om skydd mot legionella 

Välj rätt frånluftsvärmepump för ditt hus