Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så länge håller en luft-vattenvärmepump
Vad påverkar livslängden?
Hur vet jag när det är dags att byta?

Livslängd luft-vattenvärmepump

Hur länge håller en luft-vattenvärmepump? Generellt talar man om en livslängd på ungefär 15-20 år för en luft-vattenvärmepump. Hur hårt pumpen får arbeta samt hur ofta du servar den är faktorer som starkt påverkar livslängden.

Vad påverkar livslängden?

En luft-vattenvärmepump har en något kortare livslängd än värmepumpar som är placerade inomhus eftersom det finns en yttre påverkan på pumpen. Om du sköter din pump väl och undviker isbildning eller skyddar utedelen mot snö och smuts så förlänger du livstiden. Vidare är det bra om andelen start och stopp minskas då detta sliter på värmepumpen i onödan. Regelbunden service och kontroll är också viktigt för att undvika onödigt slitage och öka livslängden.

Läs mer:

» Så tar du hand om din luft-vattenvärmepump på rätt sätt

Hur vet man när det är dags att byta?

Du märker tydligt när din luft-vattenvärmepump inte längre fungerar som den ska. Om temperaturerna blir ojämna eller om pumpen stängs av kan det vara dags för service eller byte, detsamma gäller om säkringar går. En förhöjd energiförbrukning är också ett tecken på att luft-vattenvärmepumpen inte håller sin fulla funktion och får jobba onödigt mycket. Om pumpen har några år på nacken kan det vara dags att byta, men serva alltid i första hand för att undvika onödiga utgifter ifall problemet går att åtgärda.

Luft-vattenvärmepumpar passar bra i hela Sverige