Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Installera luftvärmepump på egen hand?
Regler för kyltekniker
Det säger f-gasförordningen

Kan man installera luftvärmepump själv?

En luftvärmepump använder ett köldmedium för att transportera och flytta värme. Enligt lagar utfärdade av EU i den så kallade F-gasförordningen (EU/517/2014) måste all installation som innefattar hantering av en köldmediekrets utföras av en certifierad kyltekniker. Det innebär att du inte får installera en luftvärmepump själv.

Därför måste en luftvärmepump installeras av kyltekniker

F-gas är ett samlingsnamn för fluorerade växthusgaser som innehåller flour. Dessa f-gaser används ofta som köldmedium eftersom ämnet på ett mycket effektivt sätt kan transportera värme och kyla. F-gas används bland annat i värmepumpar, kylar, frysar och i AC och luftkonditionering.

All installation som innefattar hantering av en köldmediekrets med f-gas måste således utföras av en kunnig och certifierad kyltekniker. Anledningen till dessa regler är att f-gas har en negativ påverkan på växthuseffekten vid läckage och därmed kräver att personen som hanterar f-gas är kunnig om riskerna och de försiktighetsåtgärder som behöver tas.

Läs mer:

Får jag hitta en egen installatör?

Du kan hitta en egen installatör, men vi som företag måste veta vem som installerar luftvärmepumparna som vi säljer. Därför måste du meddela oss vilken installatör du använder dig av och installatörens certifikatsnummer, innan vi skickar luftvärmepumpen till dig.

» Köp luftvärmepump med eller utan installation här 

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat