Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Regelbundna kontroller av ditt dricksvatten är lagstiftat inom EU.
I artikeln...
Lagstiftning ska säkerställa rent vatten
Behöver jag kontrollera mitt vatten själv?
Hur kontrollerar och renar jag mitt dricksvatten?

Vad är godtagbart dricksvatten?

Eftersom vatten klassas som ett livsmedel är det väldigt viktigt med noggranna och regelbundna kontroller av vårt dricksvatten.

För att dessa kontroller ska efterföljas finns det inom EU en lagstiftning som kräver att vattenkontroller ska ske löpande och att provsvaren ska kunna påvisa en godtagbar vattenkvalitet. Man använder sig då av olika gränsvärden för att mäta acceptabla halter av exempelvis kemikalier, mikroorganismer och PFAS i dricksvatten.  Ett godtagbart vatten ska därmed vara rent och hälsosamt. Vid minsta tecken på missfärgning, dålig lukt eller grumlighet skall vattnet undersökas.

Hur kan jag kontrollera mitt dricksvatten själv?

Kontroll av ditt dricksvatten kan enkelt göras själv hemma med hjälp av en TDS mätare. Rent vatten har ett värde på cirka 10-20 ppm. Vill du ha en fullständig analys rekommenderar vi dock ett vattenprov som skickas till ett ackrediterat laboratorium. Att göra regelbundna kontroller på dricksvattnet är bra eftersom vatten och vattenledningar är ett komplext system med många instanser inblandade. Tyvärr kan man inte alltid lita på att dricksvattnet som kommer ur kranen håller den höga nivå det borde hålla. 

» Testa ditt vatten

» Så kontrollerar du ditt dricksvatten själv

Därför är det viktigt med rent dricksvatten

Dricksvatten är avgörande för vår hälsa. Vi tar det ofta för givet i Sverige att vattnet som kommer ur kranen är hälsosamt. Men är det inte ordentligt filtrerat och rengjort kan det göra oss sjuka. Även små mängder bakterier och rester av kemikalier kan få en ohälsosam effekt genom långvarig konsumtion. Vanliga problem är illamående, diarré och annat magrelaterat. Eftersom kroppen använder sig av vattnet för att göra sig av med gifter och slaggprodukter, måste det vatten vi får i oss hålla genomgående god kvalitet.

Orent dricksvatten har kända effekter som leverskador, antibiotikaresistens, tarmsjukdomar och mycket mer. 

Hur renar jag mitt dricksvatten hemma?

Med dagens teknik- och uppfinningsrikedom finns det en rad alternativ för hur du kan rena ditt dricksvatten. Glöm tidigare rekommendationer om att koka ditt vatten innan du dricker det. Genom att implementera ett vattenreningssystem blir du av med de mikroorganismer, virus och bakterier som kan finnas i ditt kranvatten och det blir garanterat friskt, rent och gott. Oavsett om du bor i hus med egen brunn, i ett hus med kommunalt vatten eller äger en fastighet där mängden vatten som behöver renas överstiger det som går åt i vanligt hushåll, finns det många alternativ på marknaden att välja bland. Att se till att ditt vattenreningssystem är det bästa som finns på marknaden är den största tjänst du kan göra dig själv, de som står dig närmast och för hela miljön.

 

För dig som bryr dig om kvaliteten på ditt vatten
En kompakt lösning liten nog att rymmas under diskbänken kan vara allt du behöver för att få rent vatten varje dag. Läs mer om hur du löser problemet med orent dricksvatten på egen hand här.