Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Luftvattenvärmepump som alternativ till annan värmekälla

En luftvattenvärmepump kan vara ett perfekt alternativ till flertalet olika värmekällor. Har du ett vattenburet system och önskar ett miljösmart alternativ, som kräver lite underhåll, är luft-vattenvärmepump ett smart alternativ för dig.

Luft-vattenvärmepump som alternativ

En modern och effektiv luft-vattenvärmepump kan vara ett smart alternativ till de flesta värmekällor. Luft-vattenvärmepumpen är energisnål och kräver dessutom mycket lite underhåll. Den tar tillvara på värme i utomhusluften; något den kan göra även vid många minusgrader.

Vissa luft-vattenvärmepumpar kan utgöra en egen värmekälla. Dessa luft-vattenvärmepumpar är utrustade med en tank för lagring av värme och en elpatron som hjälper till om värmepumpstekniken inte riktigt räcker till - exempelvis om det blir extremt kallt ute. Vill man ha en större tank än den som finns inbyggd, kan man istället välja en luft-vattenvärmepump som består av utomhusdel och hydrobox. Tillsammans med en passade tank, kan denna kombination också utgöra en komplett värmekälla.

Luft-vattenvärmepump inomhusdel

En luft-vattenvärmepump kan ha en inomhusdel med inbyggd tank.

Luft-vattenvärmepump utomhusdel

Luft-vattenvärmepumpen har alltid en utomhusdel som hämtar värme från utomhusluften.

Alternativ till olika värmekällor

Vilken värmekälla letar du ett alternativ till? Du hittar information och förslag på produkter om du går vidare nedan:

Alternativ till bergvärmepump

Dagens luft-vattenvärmepumpar är faktiskt nästan lika effektiva som bergvärmepumpar. Skillnaden i besparing är många gånger mycket liten, kanske en tusenlapp om året, samtidigt som skillnaden i investeringskostnad oftast är mycket stor, kanske tiotals tusenlappar.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till bergvärme

Alternativ till elpanna

Elpanna har egentligen sedan länge spelat ut sin roll. Man installerar inte längre rena elpannor i nya hus, utan använder alltid någon form av värmepump som komplement. Varför har en elpanna, när man kan minska energiförbrukningen med ca 70 %, om man väljer en luft-vattenvärmepump?

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till elpanna

Alternativ till fjärrvärme

Vid fjärrvärme är du beroende utav en extern värmekälla och har små möjligheter att påverka miljövänlighet och pris. Genom att installera en egen värmekälla, såsom en luft-vattenvärmepump, får du kontroll över din egen uppvärmning.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till fjärrvärme

Alternativ till frånluftsvärmepump

Eftersom frånluftsvärmepumpens energikälla (inomhusluften som ska ventileras ut), är begränsad, är frånluftsvärmepumpar många gånger ganska ineffektiva och måste använda den inbyggda elpatronen för att räcka till. En luft-vattenvärmepump använder istället utomhusluften som energikälla och det finns större möjligheter att välja en lösning med mer effekt.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till frånluftsvärmepump

Alternativ till oljepanna eller gaspanna

Idag har de flesta bytt bort sina oljepannor och gaspannor, då dessa är både dyra och miljöskadliga. Har du ett vattenburet system som använts av gaspanna eller oljepanna, kan samma vattenburna system med fördel användas av en luft-vattenvärmepump, för en mer energisnål, ekonomisk och miljövänlig lösning.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till oljepanna och gaspanna

Alternativ till pelletspanna

Pelletspannor kräver lite jobb och stora lager. Vill du ha ett miljösmart och ekonomiskt alternativ, som inte kräver mycket underhåll, rekommenderar vi en luft-vattenvärempump.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till pelletspanna

Alternativ till vedpanna

Tycker du att det är omständigt med vedpanna? Mycket jobb och stora lager med ved, där utrymmet kan användas bättre till något annat. En luft-vattenvärmepump kanske är lösningen du letar efter - ekonomisk, energismart och dessutom med mycket små krav på underhåll.

Läs mer om luft-vattenvärmepump som alternativ till vedpanna