Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Komplement till elpanna

En elpanna är inte en optimal metod för uppvärmning om du tänker på energieffektivitet eller kostnad. Lägg till miljöaspekterna så är det läge att se på hur du kan komplettera din elpanna för en framtidssäker lösning. Läs mer

Exempel på luft-vattenvärmepumpar som komplement till elpanna

Fujitsu Waterstage Comfort SPLIT 5-Inne

Comfort SPLIT 5 - Fujitsu Waterstage

 • 60 °C varmvatten vid -20 °C
 • Värmer mellan 20m² - 130m²
 • Hög energibesparing

1 47980 kr

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

Monoblock 5 kW - Daikin Altherma

 • Värmer upp till 80m²
 • Effektiv och liten
 • Upp till 16 års trygghet

1 34900 kr

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

Monoblock 7 kW - Daikin Altherma

 • Värmer upp till 130m²
 • Energieffektiv
 • Upp till 16 års trygghet

1 39900 kr

Fujitsu Waterstage Comfort SPLIT 6-Fram

Comfort SPLIT 6 - Fujitsu Waterstage

 • 60 °C varmvatten vid -20 °C
 • Värmer mellan 20m² - 150m²
 • Hög energibesparing

1 51980 kr

Panasonic Monoblock 9kW

Monoblock J 5kW High Performance - Panasonic Aquarea

 • Värmer 10-100 m²
 • Enkel installation
 • Inverterkompressor

1 43990 kr

I lager

Hjälp din elpanna på traven

En del användare undrar om man kan komplettera en elpanna på ett bra sätt. Den är inte energieffektiv och det är svårt att överblicka kostnaden i framtiden. En luft-vattenvärmepump är bra komplement till en elpanna.

Visste du att....

I dag använder cirka fyra procent av Sveriges hushåll enbart elpanna för uppvärmning. Lägger vi till de som använder den i kombination med värmepump eller trivseleldning blir det elva procent.*

Varför komplettera en elpanna?

Det är främst på grund av miljöaspekter, de höga omkostnaderna och osäkerhet kring det framtida elpriset man funderar på alternativ eller komplement till sin elpanna. Det finns mer effektiva sätt att använda elen på. Du sparar pengar genom att komplettera din elpanna.

Därför en luft-vattenvärmepump

Genom att använda en luft-vattenvärmepump kan man vanligtvis sänka energiförbrukningen för uppvärmning av hus och tappvatten med runt 70 %. På så vis får du bättre kontroll på kostnaderna och dessutom ett bättre miljösamvete.

En luft-vattenvärmepumps inomhusdel är egentligen en elpanna. Det finns en elpatron i, som värmer huset med direktverkade el om värmepumpstekniken inte räcker till och som även kan värma huset om värmepumpens kompressor har gått sönder. I många fall kan man använda inomhusdelen separat som elpanna och välja att senare komplettera med en värmepumpsutedel.

Du kan välja mellan de luft-vattenvärmepumpar som kallas monoblock (endast en utedel) eller en med en liten hydrobox på insidan. I båda fallen är det en luft-vattenvärmepump utan inbyggd varmvattenberedare.

Detta är en elpanna

En elpanna använder elektricitet för att värma upp vatten. Via husets vattenburna värmesystem sprids värmen i bostaden. Med tillhörande varmvattenberedare får du också tappvatten.

På 70-talet när oljekrisen kom och kärnkraften byggdes ut blev elpanna ett populärt system för värme. Den kräver inte så mycket underhåll men det blir en dyr lösning på lång sikt om du enbart förlitar dig på elpanna.

Luft-vattenvärmepump som komplement

En luft-vattenvärmepump kan vara ett perfekt komplement till andra värmekällor. Det finns relativt små och enkla luft-vattenvärmepumpar, som på ett smidigt sätt kan komplettera upp en värmekälla som inte riktigt räcker till, dessutom till en förhållandevis billig penning.

En luft-vattenvärmepump kan också till viss del ersätta en värmekälla som kräver mycket arbete eller är dyr i drift och erbjuda möjligheten att endast använda sin gamla värmekälla till spetsvärme under riktigt kalla dagar.

Det finns två två sorters luft-vattenvärmepumpar som i huvudsak brukar användas som komplement. Den ena sorten kallas monoblock och består endast av en utomhusdel, som kopplas mot systemet inne i huset. Den andra varianten har en utomhusdel och en hydrobox på insidan. Hydroboxen kan styra uppvärmningen av huset, men måste kopplas mot en separat tank för lagring av värme.

Luft-vattenvärmepump av monoblock typ

En luft-vattenvärmepump som endast består av utedel (monoblock).

Hydrobox

Det finns även luft-vattenvärmepumpar med utedel och hydrobox. En mindre inomhusdel, som placeras på väggen och kopplas mot en separat tank.

*Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.