Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vilken typ av pool passar bäst för din tomts egenskaper?
I artikeln...
Vilken storlek och form är bäst på pool?
Vilken typ av poolstomme är bäst?
Så får du bäst energibesparing med pool

Vilken typ av pool är bäst på min tomt?

Att välja pool är inte det enklaste då det idag finns många olika pooltyper, storlekar och modeller att välja mellan. Här går vi igenom de olika valen som finns och listar fördelar och nackdelar så att det blir enklare för dig att välja rätt.

Är ovan mark pool eller nedgrävd pool bäst?

Valet av ovan mark pool eller nedgrävd pool beror till stor del på hur mycket pengar du vill investera i ditt poolbygge, och hur du vill att den färdiga poolen ska se ut och passa in i trädgården. Båda har sina fördelar och nackdelar. En pool ovan mark kräver nästan inget markarbete och går snabbt att montera. En nedgrävd pool kräver markarbete och kostar mer att bygga, men återbetalar många gånger sig själv då investeringen har visat sig höja värdet på ditt hus med uppåt 9,3 % vid försäljning.

» Pool ovan mark eller nedgrävd?

Vilken storlek och form är bäst på pool?

Det finns inga generella mått eller former på pool som kan sägas vara bäst för just dig, valet är högst individuellt och beror på saker som tomtstorlek och vad du vill använda poolen till. Den vanligaste poolstorleken som säljs i Sverige är 4x8 meter, vilket är en bra storlek för såväl avkoppling som lek. Detsamma gäller form. Du kan välja mellan runda, ovala, rektangulära eller kvadratiska pooler, med eller utan inbyggda trappor eller liggplatser. Valet beror helt och hållet på hur många ni ska kunna vara i poolen, om den ska vara stor nog för att simma i samt hur djup du vill att den ska vara. Vår rekommendation är att du funderar över hur poolen ska användas och hur många du vill att den ska rymma, samt hur mycket den får kosta innan du väljer storlek och form på din pool.

Vilken typ av poolstomme är bäst?

Valet av pool handlar till stor del om vilket material din pool ska byggas av. Materialet, även kallat poolstomme, påverkar saker som poolens livslängd, kostnaden för att bygga poolen och till vilken grad du kan montera eller bygga din pool på egen hand. Vilken poolstomme som är bäst för dig beror därför delvis på hur mycket pengar du vill lägga ut, men påverkas även av hur din tomt ser ut och vad den består av för underlag.

Generellt kan man dela upp de olika pooltyperna i två grupper utifrån vilket poolstomme de har. Linerpooler kan ha en poolstomme av trä, stål, leca mfl. som sedan kläs i en PVC duk. Poolen levereras i delar som monteras på plats. Den andra gruppen är pooler av plast, oftast glasfiberpool eller PP pool. En plastpool levereras färdigmonterad som en hel balja och har därför en smidigare och mindre omfattande installation än linerpoolen. Här går vi igenom de olika poolstommarna och deras förutsättningar och fördelar.

Plastpool - pooler av glasfiber och polypropen (PP)

Pooler av plast som levereras som färdig konstruktion har blivit mer och mer populära idag tack vare dess smidiga installation och montering. De vanligaste typerna av plastpool på marknaden idag är glasfiberpool och PP pool.

Glasfiberpool består av en kombination av glasfiber och plast som tillsammans blir ett flexibelt och hållbart material, om plasten som används är av hög kvalitet. Varianterna på marknaden varierar och håller ofta mycket varierande kvalitet. För att få en så tålig och hållbar pool som möjligt bör du välja en glasfiberpool med vinylester och inte med polyester, som är vanligare bland de billigare varianterna. Vinylester är 100% vattentät plast medan polyester ger ett sämre skydd mot läckage. Som ytskikt används ofta gelcoat, ett vattenresistent material som är UV beständigt och tåligt och som används som ytskikt på båtar. Glasfiberpoolen är en mycket anpassningsbar modell, där du får möjlighet till att skräddarsy din pool med sittplatser, liggplatser, trappa och form. Eftersom plasten är ett oorganiskt material är livslängden mycket lång, från 80 år och uppåt om du sköter din pool rätt. Vissa leverantörer erbjuder pooler som är gjutna i en enda form, vilket minskar risken för läckage och sprickor ytterligare.
PP pool är en plastpool enbart i polypropen (PP) utan glasfiber i konstruktionen. Enbart polypropen tål inte att stå emot mark eller vattentryck lika bra och kräver därför ofta gjutning runt poolen. Poolsidorna är ofta ihopsvetsade vilket ökar risken för sprickbildning och läckage.

Olika sorters Linerpool

En linerpool har varierande poolstomme i olika material men samtliga kläs i en duk av PVC plast som fungerar som ytskikt. PVC plasten är ett omtalat material som har förbjudits i vissa leksaker eller textilier på grund av bristen på information om dess cancerframkallande egenskaper. Linern är en förbrukningsvara som blir sliten efter användning och som oftast behöver bytas ut runt vart 10:e till 12:e år för att garantera vattentäthet. Linerpooler kan ha en poolstomme av bland annat trä, stål eller isolerade byggblock i cellplast (Thermopool/Tjälldén pool).

Träpoolen var länge Sveriges vanligaste pool och har funnits ett bra tag på marknaden. Stommen består av tryckimpregnerat trä som är behandlat med kemikalier. tryckimpregneringen används för att göra träet motståndskraftigt mot fukt och smuts. Vanligtvis används NTR-A klassat virke, som enligt Svenska Träskyddsföreningen garanterar skydd mot röta i upp till 20 år. Eftersom trä är ett organiskt material är det mindre hållbart under längre tid vilket leder till att livslängden är begränsad. En träpool är generellt sämre isolerad vilket innebär att driftskostnader för uppvärmning blir dyrare än med andra pooler.
Stålpool har en stomme av behandlat stål, ofta rostfritt eller galvaniserat för att ge en hållbar och stabil konstruktion. En stålpool går att montera relativt enkelt själv då monteringshål och skruvhål är förborrade i konstruktionen. Stål rostar, så beroende på ytbehandlingen av stålet är livslängden varierande, ungefär som en träpool.
Thermopool består av isolerande byggblock i cellplast som monteras ihop likt lego och sedan fylls med betong. Mycket välisolerad pool med låg värmeförlust och som är säker mot fukt. Hållbarheten beräknas vara 50 år och uppåt. Det finns också en variant av thermopool där blocken som används är större och enbart kräver att betong fylls mellan blocken. Detta kräver därmed mindre betong vid installation och ger bättre isolering än thermoblocken. Tack vare den höga isoleringen är en thermopool ett bra alternativ för dig som vill ha låga omkostnader då värmeförlusterna är mycket låga. Poolstommen går enbart att få i raka former.
Till populära pooler
Vilken pool väljer egentligen alla andra? Här hittar du våra mest sålda pooler i olika storlekar och form.
Billig pool
Vilken pool ska jag välja om jag är ute efter en billig pool? Här hittar du budgetalternativ som kostar mindre men som självklart håller en hög kvalitet.
Bäst pool
Vilken pool är bäst, för mina förutsättningar och behov? Här guidar vi dig mellan pooler som ger bäst möjlighet till såväl lek som svalka och avkoppling.

Mer om att skaffa pool

Vill du veta mer om att skaffa pool? Här hittar du artiklar som tar dig vidare i jakten på den perfekta poolen för dig: