Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Ta hjälp av våra steg, på väg till din egen pool.
I artikeln...
Vad ska jag välja för pool?
Vilken storlek ska poolen ha?
Hur ska poolen värmas?

Att tänka på när du skaffar pool

Funderar du på att skaffa en pool? Vi går igenom vad du borde fundera på vid köpet.

Checklistan - att tänka på inför poolköpet

Ta hjälp av vår checklista när du funderar på att köpa pool.

1
Vad ska jag välja för pool? Den första frågan som vanligtvis dyker upp är om poolen ska vara nergrävd i marken, halvt nergrävd eller ovanför marknivå. Fördelen med en nedgrävd pool är att den inte tar upp onödig plats i trädgården eller skymmer utsikten. En pool som står ovanför markytan är billigare och kräver inte lika mycket underhåll. En gyllene medelväg kan vara att bygga pooldäck, så att man får känslan av att den ligger i marknivå. Detta är en särskilt bra lösning om trädgården lutar en aning och inte är helt plan.
Vilken pool passar mig?
2
Var ska poolen placeras? Bäst läge får du om du placerar poolen på en plats som är vindstilla och där flest soltimmar förekommer. Undvik också att ha träd eller buskar i närheten av poolen då de tenderar att skräpa ner vattnet. Du kanske bestämmer dig för att ha en matplats i anslutning till poolen då är det bra om det finns gott om utrymme. För en matplats på pooldäcket behöver du ungefär 4 meters fri yta i bredd. Ska du ha poolen en bit ifrån huset, så kan det vara bra med en liten bod eller ett förråd för förvaring av dynor, solstolar, pooltäcke, och diverse tillbehör.
3
Vilken storlek ska poolen ha? En klassiskt storlek på poolen är 4x8 meter men naturligtvis måste detta anpassas efter tomtens area men även efter din budget och vilka ändamål du avser med den. Ska många kunna bada samtidigt? Vill du få till effektiv simträning? Se till att poolens storlek matchar vad du avser använda poolen till. Tänk också på att en större pool kräver mer underhåll och ett högre pris för uppvärmning, så skaffa inte en större pool än du behöver.
Hur stor pool ska man ha?
4
Hur ska poolen värmas? För att du ska kunna bada och hänga vid poolen, så mycket som möjligt behövs det såklart en långvarig behaglig vattentemperatur. Till uppvärmningen kan man använda en poolvärmepump men det går också att använda elvärmare, solfångare eller kanske husets värmepump. Poolvärmepump är det allra vanligaste alternativet och står för ca 90 % av all pooluppvärmning i Sverige idag. När det kommer till uppvärmning finns det vissa saker du kan tänka på som underlättar för ditt uppvärmningssystem och som håller nere kostnaderna. Bland annat kan du investera i pooltäckning eller ett pooltak som isolerar poolen så att värmen inte avdunstar från vattenytan under natten.
Värma pool
5
Bygga pool själv eller ta hjälp? Att bygga egen pool innebär en hel del arbete. Därför är det vanligt att man tar hjälp av en leverantör. Till vissa moment, såsom elinstallation behöver du också ta hjälp av en certifierad hantverkare. Här beror det mycket på vilken pool du tänker dig att skaffa. En nedgrävd pool innebär en hel del arbete, medan en enkel pool ovan mark monteras snabbt. Ett trädäck snickrar den händige ihop själv. Behöver du hjälp att montera din pool? Beroende på hur mycket arbete du själv kan lägga på ditt poolbygge kommer kostnaderna för din pool att variera. Här har vi sammanställt ett kostnadsexempel på vad det kostar att gräva en pool med anlitad personal.
Kostnader för att bygga pool

Pooldrömmarna som blev sanna

Ta del av våra kundreportage och se hur andra har förverkligat sin pooldröm:

Resultatet slog alla förväntningar
2 arbetsdagar efter beställning hade Veronica en pool i trädgården, och dagen efter var den uppvärmd och klar. Läs mer om hur smidigt det kan vara att beställa pool och poolvärmepump online.
Fördelen med rätt uppvärmning
Det som förvånar mig nu är att vattenpumpen för mer oväsen än vad poolvärmepumpen gör. Värmepumpen är fantastisk, både tyst och bra. säger Stefan.

Hur ska poolen skötas?

Sen kan det vara bra att redan nu fundera över det där med skötseln. Genom rätt val vid köpet, kan du underlätta underhållet.

Rengöring av poolen sker i två steg, genom kemisk och mekanisk rengöring. För att vattnet i poolen ska hållas rent behöver du mäta och kontrollera dina vattenvärden. Klor och pH värden bör mätas veckovis medan andra värden räcker att kontrollera några gånger per säsong. När det kommer till mekanisk rengöring behöver du en cirkulationspump så att vattnet renas kontinuerligt. Det är även viktigt att städa bort löv och dylikt som fallit ner i poolen. Till hjälp kan du använda en poolrobot eller pooldammsugare som automatiskt rengör din pool så att du kan lägga tiden på annat.

Här kan du läsa mer om hur du ska underhålla din pool och få svar på hur mycket tid och pengar du behöver lägga ner.

» Underhålla pool

Förebyggande åtgärder för mindre underhåll

Det rekommenderas även att du vidtar vissa förebyggande åtgärder för att förhindra förorening av din pool. Genom att alltid duscha innan du badar undviker du att onödig smuts når poolvattnet. För effektivt skydd mot smuts rekommenderar vi pooltäckning eller ett pooltak. Med pooltäckning håller du inte enbart poolen ren, du isolerar även värmen i vattnet så att ditt uppvärmningssystem inte behöver jobba lika hårt för att bibehålla önskad temperatur. Ett poolskydd ökar även säkerheten och minskar risken för olyckor. En poolrobot tar å andra sidan hand om en del av rengöringen av poolen åt dig.

Mer om smarta tillbehör och hur de kan hjälpa dig:

Vinterstängning och uppstart på våren

När säsongen är slut behöver du vinterstänga din pool. I vissa fall ska poolen tömmas medan andra pooler har vattnet kvar. Ta del av våra råd för säker vinterstängning av poolen:

Pooler till bra pris - för hela familjen och alla trädgårdar 

Vill du köpa pool? Du hittar praktiska poolpaket för hela familjen här:

Pool
Praktiska pooler som passar i olika trädgårdar. Vi erbjuder många olika poolpaket i olika storlekar och prisklasser. Hitta din pooldröm här!
Pool ovan mark
Ovanmarkpooler har blivit omåttligt populära på senare år. Kanske för att det är både enkelt och billigt?