Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Här ser vi en klassisk ovan-mark-pool
I artikeln...
Fördelar och nackdelar
Vilket pooldjup?
Så väljer du rätt pool

Pool ovan mark eller nedgrävd?

Är du osäker på om du ska bygga din pool ovan mark eller om den ska vara nedgrävd? Här går vi igenom fördelar och nackdelar med de olika alternativen så att det blir enklare för dig att välja rätt.

Bygga pool ovan mark

En ovanmarkspool kräver minimalt med markarbete och är en smidig lösning för dig som vill kunna ta svalkande dopp i trädgården i sommar.

Fördelar med att bygga pool ovan mark

Den främsta fördelen med att välja en ovanmarkspool är den smidiga monteringen och det lägre priset. Eftersom poolen placeras direkt på marken behöver du inte betala för något större markarbete och den totala investeringskostnaden blir därför lägre. Självklart behöver du förbereda underlaget genom att se till att marken är plan, men i de flesta fall krävs det inget grävarbete.

Resultatet slog alla förväntningar
2 arbetsdagar efter beställning hade Veronica en pool i trädgården, och dagen efter var den uppvärmd och klar. Läs mer om hur smidigt det kan vara att beställa pool och poolvärmepump online.

En pool ovan mark ger dig dessutom möjlighet att montera ned och ta med dig poolen vid en eventuell flytt, vilket är en fördel för många som vill undvika att behöva köpa en ny pool om familjen flyttar på sig i framtiden.

Nackdelar med att placera poolen ovan mark

Den främsta nackdelen med en ovanmarkspool är att du påverkar rymden och känslan i trädgården mer, eftersom poolen delvis kommer skymma utsikten i trädgården. Konstruktionen ger inte samma känsla som en nedgrävd pool och skapar ingen direkt värdeökning för tomten. Du kan välja att bygga in din ovan mark pool i ett trädäck, för att på så sätt skapa en känsla av att poolen är nedgrävd. Det kräver lite mer arbete, men fördelen är en snyggare lösning som dessutom skapar större möjligheter för familjen att umgås i närheten av poolen.

Vilket pooldjup ska min pool ha?

Det är viktigt att du tänker på hur du vill utnyttja poolen, och vem som ska bada i den, när du funderar över vilket pooldjup som passar bäst för din pool. Ett baddjup på 150 cm är vanligt för en pool ovan mark och är lagom för många.

Pool ovan mark
Här hittar du pooler som passar ovan mark. Praktiskt för dig som är på jakt efter en enklare och lite billigare pool.

Bygga nedgrävd pool

En nedgrävd pool, även kallad markpool, ger ett lyxigt intryck i trädgården och ökar värdet på tomten vid försäljning.

Fördelar med en nedgrävd pool

En nedgrävd pool, eller markpool, innebär en större initial investering men lönar sig också mer i längden. Undersökningar har visat att värdet på huset kan öka med upp till 9,3 % vid försäljning om du valt att gräva ned din pool. En nedgrävd pool är därmed en investering för framtiden om du har valt en pool av bra material som du tagit väl hand om under åren.

Den nedgrävda poolen minimerar dessutom påverkan på trädgårdens rymd eftersom den inte skymmer utsikten på samma sätt som en pool som placeras ovan mark.

Nackdelar med en nedgrävd pool

En nedgrävd pool kräver mer arbete inför montering vilket kan uppfattas som en nackdel om du vill ha en snabbare och mindre kostsam lösning. Långsiktigt innebär den nedgrävda poolen dock stora fördelar eftersom värdet på ditt hus ökar vilket innebär att din initiala investering betalar sig själv och skapar ett mervärde för framtiden.

Det kan även vara så att din tomt inte är optimal för en nedgrävd pool. Om din trädgård är mycket stenig eller bergig kan markarbetet bli omfattande vilket kan innebära att en ovan mark pool är en bättre lösning.

Så väljer du rätt pool

I grund och botten handlar valet av pool om hur din tomt ser ut och hur väl anpassad den är för eventuellt markarbete. Det handlar även om hur du vill att investeringen ska löna sig. Om du är okej med att betala mer för stunden så kommer en nedgrävd pool att återbetala sig själv och troligtvis gå med vinst i längden. Om du däremot är ute efter en billigare och mer smidig lösning är en ovan mark pool ett bättre alternativ som dessutom erbjuder nedmontering och en pool som följer med familjen om ni väljer att flytta.

Tycker du att det känns svårt att veta vilket alternativ som passar bäst för just din tomt, och familjens behov? Låt oss hjälpa dig i ditt val - kontakta oss så hjälps vi åt med att hitta den perfekta lösningen för dig och din familj - så att ni kan börja njuta av svalkande dopp redan i sommar!

Mer om att skaffa pool