Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Tappvarmvatten

En bergvärmepumpar ger värme till vattenburen uppvärmning och tappvarmvatten. Till detta krävs en varmvattenberedare. Här går vi igenom vad du ska tänka på vid val av bergvärmepump, så att du får tappvarmvatten som matchar husets behov.

Integrerad eller separat varmvattenberedare

Det finns bergvärmepumpar där värmepump och varmvattenberedare är integrerade i en och samma enhet. Detta passar dig som installerar ett helt nytt system, men naturligtvis kan du även då välja att ha ett system med en separat varmvattenberedare. Separat eller integrerad varmvattentank har ingen betydelse för effekten.

Andra bergvärmepumpar har en separat varmvattenberedare. Det kan gå att koppla på en ny bergvärmepump på husets befintliga varmvattenberedare, istället för att skaffa en ny. Om du undrar om det går att använda din varmvattenberedare ihop med en ny bergvärmepump, rekommenderar vi att du kontaktar våra rådgivare (0770 - 777 600).

Storlek på tank

Vanliga varmvattenberedare är på 200 eller 300 liter. Generellt säger man att 200 liter räcker till en familj med normal varmvattenanvändning. Om du har badkar rekommenderas 300 liter, vilket du också bör överväga om det finns familjemedlemmar som gärna duschar varmt och länge.

Läs mer om varmvattenberedare

Inbyggd elpatron

De flesta varmvattenberedare för bergvärmepumpar har en inbyggd elpatron, som hjälper till vid behov. I vissa fall är detta ett tillval. Om du alltid vill vara säker på att få tillgång till varmvatten och uppvärmning, bör du ha en inbyggd elpatron. Elpatronen ger ett extra skydd, i och med att den kan ge värme, om något är fel med värmepumpen. Dessutom kan den hjälpa till under vintern, så att du alltid har tillräckligt med värme. Elpatron krävs också för att legionellaskydd ska kunna utnyttjas.

Läs mer om skydd mot legionella