Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Test av bergvärmepump

Testresultat kan hjälpa dig att hitta en riktigt bra bergvärmepump.

Folksams värmepumpstest

Folksam erbjuder ett värmepumpstest. De har dock inte genomfört något prestanda test utan har betygsatt teknisk data på bergvärmepumpar (i deras test kallas de vätska/vattenvärmepumpar) med en kapacitet på 8-9 kW. Alla värmepumparna som har testats är godkända men några anses vara ett bra val.

I Folksams test delas många av poängen ut för energieffektivitet, men det är värt att veta att man tittar på europeiskt medelklimat, inte den kalla zonen, som Sverige tillhör. Extra poäng ges också för specifik miljömärkning. En större varmvattentank ger högre betyg och bonuspoäng delas ut för specifika funktioner.

En bergvärmepump kan därför få höga poäng i testet och utmärkas med "Bra val" även om den inte är bäst i nordiskt klimat. Du kan också gå miste om en riktigt bra bergvärmepump för att betyg ges till bonusfunktioner, som du ändå inte har ett intresse av. Det kan därför vara idé att göra en egen jämförelse och sätta betyg på det du själv tycker är viktigt.

Bra val hos Folksam

Exempel på bergvärmepumpar med bra val hos Folksam är:

NIBE varumärke

NIBE F1245 och 1255

NIBE:s modeller NIBE F1245 (1145) 8kW och NIBE F1255 (1155) 3<12kW anses vara ett bra val.

Till NIBE bergvärmepumpar

Bosch varumärke

Bosch Compress 7000

Bosch Compress 7000 har två utvalda modeller med utmärkelsen "Bra val", nämligen Bosch Compress 7000 LW/M 3<12kW och Bosch Compress 7000i LW/M 3<12kW.

Till Bosch bergvärmepumpar

Danska Varmepumpelisten

På danska Energistyrelsens sida om energi hittar du Varmepumpelisten. De har sammanställt en lista med värmepumpar som testats genom oberoende tester och som uppfyller lagkraven i Danmark. Listan sorteras efter bergvärmepumparnas SCOP-värde i medelklimat. Du kan välja kapacitetsintervall och om du vill titta på golvvärme eller radiatorer. Du kan även välja specifika varumärken.

Till danska Varmepumpelisten

Högt upp på danska Varmepumplisten

Beroende på inställningarna du gör, kan du hitta modeller från både Bosch, Daikin och CTC högt upp på Varmepumpelisten.

När det gäller tester av bergvärmepumpar, så är de främst Energimyndigheten som gäller. Energimyndigheten har i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testat bergvärmepumpar både i kontrollerad miljö och hemmiljö. Tyvärr har testen några år på nacken och det är inte de senaste modellerna som har testats.

Energimyndighetens test i kontrollerad miljö

Energimyndighetens båda tester är mycket olika. Det första testet av tio stycken olika bergvärmepumpar, utfördes i en kontrollerad labbmiljö, där alla förutsättningar kunde kontrolleras. Bergvärmepumparna i testet sparar mellan 64 % och 80 %. Det var stora skillnader i hur stora förluster som görs vid uppvärmning av tappvatten.

Daikin och NIBE som vi har i vårt sortiment tillhör de bergvärmepumparna som fick bäst resultat i testet.

Energimyndighetens test i hemmiljö

I det andra testet tittade man på resultatet av verkliga installationer i hemmiljö. Man mätte hemma hos folk med bergvärmepumpar, för att se hur verkligenheten ser ut. Snittbesparingen blev här 62 %, men Energimyndigheten poängterar att det var vanligare med en lägre täckningsgrad, då dessa bergvärmepumpar installerades. Idag brukar täckningsgraden ligga på 97 %, jämfört med 90 % då.