0770-777 600, måndag-fredag 8-17

Guide till frånluftsvärmepump

Att byta värmekälla är ett projekt, men du kan i denna guide enkelt få en överblick av vad du behöver tänka på. Steg för steg hjälper vi dig på väg mot ditt frånluftsvärmesystem. Önskar du fördjupa dig i någon punkt klicka på läs mer.

Frånluftsvärme är ett mycket gott val om du är ute efter ventilation och värme i en och samma maskin. Med hjälp av frånluftsvärmepumpen kan du få den ventilation ditt hus och din familj behöver, samtidigt som värmen inte går förlorad.

1. Ta reda på om frånluftsvärmepump passar hos dig

Det första du behöver göra, är att ta reda på om frånluftsvärmepump passar hemma hos dig. Generellt är frånluftsvärmepumpen ett gott val om du har mekanisk frånluft och ett vattenburet värmesystem i ditt hus. Här listar vi fyra olika aspekter som hjälper dig i ditt val av värmepump.

En frånluftsvärmepump passar

  • Till vattenburen uppvärmning
  • Till att värma tappvarmvatten
  • Till mekanisk frånluft
  • Den miljövänlige
  • Den ekonomiske
  • Den hälsomedvetne

Läs mer om när frånluftsvärmepumpen passar! Klicka här för att veta mer om en frånluftsvärmepump passar dig och ditt hushåll!

Husets värmesystem

En frånluftsvärmepump passar jättebra i ett hus med vattenburen värme. Om du byter från en olje- eller vedpanna är det viktigt att komma ihåg att en värmepump inte kan producera lika höga temperaturer, vilket innebär att framledningstemperaturen blir lägre. Dock lämpar sig denna lägre temperatur perfekt med golvvärme och besparingen blir ofta hög med kombinationen frånluftsvärmepump och golvvärme.

Radiatorer kommer antingen i ett-rörssystem eller två-rörssystem men de båda är kompatibla och fungerar bra med en frånluftsvärmepump. Oftast kan man använda system som byggts till en olje- eller vedpanna även med en värmepump, men ibland kan vissa radiatorer behöva bytas ut.

Vill du veta mer om husets värmesystem? Klicka här för mer information om ditt hus värmesystem!

Tappvarmvatten

En frånluftsvärmepump ger värme ut i radiatorer och golv, men också till tappvattnet för att detta ska bli varmt. För att den ska klara det behövs varmvattenberedare, antingen integrerad med eller separat från din frånluftsvärmepump. Tankens volym bör ligga på 200 - 300 liter beroende på behovet i ert hushåll och bör även innehålla en elapatron. I vissa fall är elpatronen ett tillval, men den rekommenderas för kalla vintrar och för att legionellaskydd ska kunna användas.

Vill du fördjupa dig, och veta mer om tappvarmvatten, elpatroner och varmvattentank?Klicka här för mer information om uppvärmning av ditt tappvatten!

Ventilationssystem för frånluftsvärmepump

Det finns olika ventilationssystem för olika hus men i grund och botten är tanken densamma; frisk och fräsch luft för att de boende och huset ska må bra. Inför ditt köp av frånluftsvärmepump är det viktigt att se till att ni har mekanisk frånluft i ert hem. Oftast fungerar det på samma sätt där man tar in ny luft i sovrum och vardagsrum för att sedan ventilera ut den i kök och badrum. Med mekanisk ventilation är det möjligt att både ta in och ut luft i ett och samma rum. Det finns olika ventilationssystem som alla har olika förkortningar, självdrag (S), mekanisk frånluft (F), mekanisk tilluft (T) samt värmeväxling eller värmeåtervinning som har förkortningen X. Ibland används även förkortningen VP för värmepump.

Vill du läsa mer om de olika ventilationssystemen? Klicka här för att veta mer om de olika ventilationssystem

2. Välj frånluftsvärmepump

Om frånluftsvärmepump är ett gott val i ditt hem måste du hitta rätt frånluftsvärmepump som passar husets förutsättningar.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt kan du naturligtvis kontakta våra rådgivare på 0770 - 777 600. Du kan också fylla i en offertförfrågan, så får du förslag på frånluftsvärmepumpar, som passar hos dig. Testresultat kan också vara en hjälp på vägen mot den bästa frånluftsvärmepumpen.

Då ska du byta ut din gamla frånluftsvärmepump

Dimensionering av din värmepump

När du ska köpa din frånluftsvärmepump är det viktigt att du köper en värmepump med tillräcklig kapacitet. Genom att göra detta kommer ni alltid ha tillgång till värme och tillräckligt med varmvatten.

Valet av frånluftsvärmepump och var den skall placeras bör baseras på mängden ventilationsluft, husets behov av värme, familjens vanor när det gäller tappvarmvatten samt hur stor besparing som önskas. Det kan vara så att du av någon anledning önskar ett specifikt märke eller är i behov av ett specifikt korrosionsskydd för din värmepump. Ett tips är att se över ditt lokala vatten för att veta vilket korrosionsskydd du bör ha för just din frånluftsvärmepump.

Läs mer om dimensionering av frånluftsvärmepump

Test av frånluftsvärmepumpar

När man som konsument ska köpa något följer man oftast tester som gjorts på varan och följer experters råd. Detta blir lite komplicerat när det kommer till frånluftsvärmepumpar då det är mycket få tester som utförs. I Sverige är det endast Energimyndigheten som har testat frånluftsvärmepumpar. Dessa tester är tyvärr inte särskilt omfattande vilket innebär att det är svårt att få en uppfattning. Vårt bästa tips är att prata med en återförsäljare, förklara ditt hus förutsättningar och tillsammans komma fram till vad just du behöver för ditt hus.

Läs mer här om tester av frånluftsvärmepumpar

Offertförfrågan för frånluftsvärmepump

Du kan, om du är osäker, begära en offert på den värmepump du önskar.

Offertförfrågan för frånluftsvärmepump

3. Leverans

Frånluftsvärmepumpen levereras direkt hem till din bostad. Vanligtvis levereras frånluftsvärmepumpen något innan själva installationen och du måste därför se till att vara hemma, för att ta emot leveransen.

Rot-avdrag

I ditt köp av frånluftsvärmepump har du möjlighet att använda dig av rot-avdraget om du uppfyller kriterierna för detta. Detta innebär att du som privatperson får lov att göra skatteavdrag på halva kostnaden på Renoverings Och Tillbyggnadsprojekt (ROT), i ditt hem vilket minskar kostnaden för din investering.

Läs mer om Rot-avdraget här!

Tryggt köp

För att du som kund hos oss på Polarpumpen ska få ett så tryggt köp som möjligt är vi är bland annat certifierade av Trygg E-handel, Solidet och Certifierad E-handel, allt för att du som kund ska känna dig trygg.

Klicka här för mer information om dessa och våra andra certifieringar.

Många betalningsalternativ

Polarpumpen erbjuder olika betalningsalternativ så att du ska kunna anpassa din investering efter dina förutsättningar. Du har möjlighet till förskottsbetalning, delbetalning eller faktura.

Läs mer om de tre möjligheterna till betalning här!

Bra garantier

Garantier ges utöver vad som stadgas i Konsumentköplagen respektive. Köplagen, även om garantin skiljer sig något beroende på vilket märke din frånluftsvärmepump har. Här kan du läsa mer om garantierna för de olika frånluftsvärmepumparna och vilka skillnader det är om du köper installation av oss på Polarpumpen eller ej.

Klicka här för mer info om garanti för din frånluftsvärmepump!

Att köpa en frånluftsvärmepump med installation är en investering. Vill du ha ytterligare information inför ditt köp? Klicka här!

4. Förberedelser för dig och installatör

Innan installationen måste både du och installatören genomföra vissa förberedelser. Som kund bör du i vissa fall anmäla till kommunen att du ska installera en frånluftsvärmepump. Vad gäller i din kommun?

Har du tidigare haft en panna, är det ditt ansvar att pannan monteras ner och bli bortforslad. En frånluftsvärmepump är såpass tung att den levereras innan installatören kommer. Ditt jobb som kund är därför att ta emot leveransen och placera pumpen där den skall installeras. En plats som bör vara städad och redo för installation. Du kan även förväntas bära i samband med installationen.

Ytterligare information inför din installation hittar du här! Förberedelser inför installation av din frånluftsvärmepump

5. Installation

Nu är det dags för själva installationen. Vid installationen kopplas din nya frånluftsvärmepump till husets vattenburna uppvärmningssystem, ventilationssystemet och elen. Vill du fördjupa dig i hur installationen går till? Läs mer om Installation av frånluftsvärmepump

Tillbaka till utbudet av frånluftspumpar