Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vid självdragsventilation ska luftflödet uppstå automatiskt.
I artikeln...
Ett gammalt system som skapar problem idag
Så funkar självdragsventilation
Så förbättrar du ventilation i självdragshus

Självdragsventilation (S)

Självdragsventilation bygger på naturlagarna. Här konstrueras huset på ett sådant sätt att luft automatiskt ska ventileras genom huset utan någon hjälp från fläktar.

Självdragsventilation är en äldre form av ventilation som framförallt förekommer i bostäder byggda innan 1970-talet och som är svårare att reglera och därför innebär många svårigheter.

Ett gammalt system, som skapar problem idag

Det första S-ventilationssystemet skapades i den brittiska parlamentsbyggnaden 1850, där man även utnyttjade tornen, däribland Big Ben, för att få till ventilationssystemet. Idag är det ovanligt att man använder självdragsventilation vid nybyggnationer då systemet inte kan säkerställa ett regelmässigt luftflöde på 0,35 liter per kvadratmeter.

Illustration så fungerar självdragsventilation

Så funkar självdragsventilation

Vid självdragsventilation försvinner varm luft ut genom luftkanaler, genom principen att varm luft stiger. Detta skapar undertryck i huset och luft tar sig då in genom otätheter i huset, exempelvis runt fönster. Självdragsventilationen fungerar bäst på vintern, då temperaturskillnaderna är större. Det är också på vintern den behövs som mest. Självdragsventilation fungerar också bättre i hus med flera våningar.

Vid förändringar i huset, som ökad isolering eller en ny värmekälla kan självdragsventilationen påverkas negativt.

Även innan specifika luftkanaler började användas, utnyttjade man samma principer och ofta benämns även denna ventilation som självdragsventilation.

Fördelar med självdragsventilation

Trots att man idag alltmer går från självdragsventilationen, har den flera fördelar:

  • Billig installation
  • Lite underhåll
  • Tyst
  • Kräver ingen el och funderar även vid strömavbrott

Nackdelar med självdragsventilation

Det är dock nackdelarna med självdragsventilationen, som gör att man idag väljer andra alternativ:

  • Krävs mycket värme för tillräckligt luftflöde
  • Svårt att reglera luftflödet
  • Kan inte återvinna värme
  • Stora ventilationskanaler
  • Risk för drag och bakdrag
  • Risk för överventilation och hög energiförbrukning
  • Vanligt att ventilationen blir dålig om huset renoveras eller tätas

Vanligt i äldre hus

Självdragsventilation är mycket vanligt i äldre svenska hus. Fram till 70-talet byggdes de flesta husen med självdragsventilation.

Energibesparing och självdragsventilation

Senare ombyggnationer i hus med självdragsventilation får ofta en oönskad effekt på ventilationen. Många väljer exempelvis att byta värmekälla för att spara energi. Om du har en oljepanna eller elpanna och bor i ett självdragshus hjälper pannan dock till med att driva på ventilationen som blir lidande ifall det sker ett utbyte. Om du bor i ett hus med självdragsventilation är det därför viktigt att alltid fundera över hur förändringar i huset kan komma att påverka ventilationen. Kanske bör du uppgradera ditt ventilationssystem samtidigt som du byter värmekälla, för att få en så hög energibesparing som möjligt.

Så förbättrar du ventilationen i självdragshus

Ett vanligt problem med självdragsventilation är att tilluftsflödet är alldeles för litet. Genom att installera fler friskluftsventiler i alla rum förutom kök och våtrum kan du tillföra mer tilluft till bostaden.

Ytterligare ett vanligt problem är att man inte har ett tillräcklig flöde ut ur huset. Då kan man installera frånluftsfläkt i våtutrymmen, för att få till ett luftflöde.

Hus med självdragsventilation kan inte utnyttja en frånluftsvärmepump eller ftx-system för värmeåtervinning. Det behöver dock inte vara varken dyrt eller svårt att installera mekanisk frånluft och då även en frånluftsvärmepump.

Vid förändringar i huset kan det till och med krävas inslag av mekanisk ventilation, för att huset ska bli tillräckligt ventilerat och då finns möjligheter till värmeåtervinning. Man kan exempelvis använda sig av enklare ventilationsvärmeväxlare.

» Läs mer om ventilation och energi