Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Hur mycket kyler en portabel AC?

Kyleffekten med portabel AC varierar mellan olika modeller. Kyleffekt anges oftast i kilowatt (kW) eller British therminal unit (BTU) och är ett mått på hur stor effekt AC:n har. Ju högre kylkapaciteten är, desto större utrymmen kan du kyla och tvärtom. Generellt beräknar man att det krävs 70 Watt per kvadratmeter man vill kyla. Det är därför viktigt att välja en portabel AC med tillräckligt hög kyleffekt utifrån hur många kvadratmeter yta som ska kylas ner.

Hur kraftig portabel AC behöver jag?

Du kan enkelt räkna ut ungefär hur stark, eller kraftfull, portabel AC du behöver genom att multiplicera antalet kvadratmeter du vill kyla med energiförbrukningen som går åt per kvadratmeter. Det krävs ungefär 70 Watt per kvadratmeter yta som ska kylas, ska du kyla ett utrymme på 30 kvadratmeter behöver du således en portabel AC med en kapacitet på minst 2,1 kW eller mer (30 x 70 = 2100 W eller 2,1 kW).

Det är dock alltid bättre att välja en aningen mer kraftfull portabel AC än vad beräkningen visar. Beräkningen utgår nämligen från att luftkonditioneringen arbetar under optimala förhållanden, och så är sällan läget. Solinsläpp och värme utifrån samt utrymmets planlösning och AC:ns placering påverkar hur stor kapacitet som krävs. Med en starkare AC säkerställer du en lägre energiförbrukning eftersom AC:n inte behöver arbeta på högsta kapacitet för att uppnå inställd temperatur. Du får en lägre energiförbrukning och en portabel AC som håller längre, om du väljer en med högre kapacitet.

Intresserad av portabel AC med hög effekt? Spana in några modeller av portabel AC som blivit utnämnda till bäst i test på grund av dess höga energieffektivitet:

Portabel AC bäst i test Se all portabel AC

Så förbättrar du kyleffekten med portabel AC

Det finns några knep, som hjälper dig att få ut mer kyla med din portabla luftkonditionering. En smidig lösning är ett så kallat fönsterkit, eller fönstertätning, som genom att täppa till springan som skapas i den öppning där frånluftsslangen är placerad, minimerar värmeinsläppet utifrån. Genom att förhindra att varm luft sipprar in genom springan, minskar du mängden värme som AC:n behöver kyla och får på så sätt en större kyleffekt.

Genom att ta hand om din portabla AC på rätt sätt förbättrar du också dess kapacitet. En rengjord AC fungerar bättre och kyler större utrymmen för lägre energiförbrukning, än en portabel AC fylld med smuts och damm.

Läs mer här:

Fönsterkit till portabel AC Skötselråd för portabel AC