Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Attefallshus och friggebod

Att ha ett attefallshus eller en friggebod på tomten är ett smidigt sätt för att skapa mer boyta eller plats för förvaring. Allt fler väljer att inreda sina attefallshus så att de kan nyttjas året runt eller som permanent boende. Men hur ska man tänka kring uppvärmning, ventilation och varmvatten till ett attefallshus? Och hur får man den bästa energibesparingen och därmed den billigaste lösningen som möjligt? Vi går igenom svaren här.

Uppvärmning för attefallshus

När det kommer till att välja den bästa uppvärmningskällan till din friggebod eller till attefallshuset är det väldigt viktigt att utgå från hur byggnaden ska användas. Det är stor skillnad mellan att välja en värmekälla som ska ge värme några få gånger om året, gentemot att hitta rätt lösning för en permanent uppvärmning.

Billigast är inte alltid bäst

Till attefallshuset är det vanligt att många väljer en värmekälla som har ett så lågt inköpspris som möjligt för att slippa dyra investeringar. Element är en vanlig lösning som absolut är billiga att köpa in, men som blir en dyr investering i längden. Element är en smidig och billig lösning initialt, men du kommer snabbt märka att energiförbrukningen är hög och att kostnaderna snabbt stiger så snart du behöver lite mer värme.

Rätt värmekälla för ditt attefallshus

Att välja den bästa värmekällan för ditt attefallshus eller din friggebod handlar alltså om att förutse och beräkna hur mycket värme och varmvatten du kommer behöva. Nedan ser du vilken värmekälla som passar bäst i relation till hur ofta eller till vad attefallshuset ska användas.

Braskamin och element - när attefallshuset används vid enskilda tillfällen

En braskamin är en bra, och mysig, värmekälla som passar för dig som ska använda attefallshuset vid enstaka tillfällen och därför vill ha snabb uppvärmning under kortare perioder. Kostnaden för att installera braskamin kan dock anses vara en nackdel, eftersom braskaminen inte erbjuder något vidare fuktskydd eller underhållsvärme när ingen är på plats.

Även element kan vara fördelaktigt om du är ute efter en smidig lösning och inte behöver värma ditt attefallshus särskilt ofta. Investeringskostnaden är låg, men det är viktigt att komma ihåg att elementen drar mycket energi, särskilt när de behöver värma upp en kall byggnad som stått tom ett tag.

Som med alla byggnader som står tomma och utan värme under längre perioder, är problem med fukt en påtaglig risk. Om du vill säkerställa ett välmående attefallshus för många år framöver, kan det därför vara värt att fundera på en annan värmekälla än braskamin och element, som värmer byggnaden kontinuerligt men för en låg energiförbrukning.

Läs mer om element här:

Element

Luftvärmepump - för mer regelbunden uppvärmning eller för underhållsvärme året runt

En luftvärmepump i attefallshuset har många fördelar. Dels håller du byggnaden fri från fukt- och mögelskador om du använder underhållsvärme året runt. Dessutom får du snabb uppvärmning när du behöver den. Om underhållsvärme varit igång sedan tidigare går uppvärmningen dessutom ännu snabbare och energiförbrukningen minskar. Idag finns det många mindre luftvärmepumpar som passar utmärkt för små byggnader som attefallshus som ger energieffektiv och fuktskyddande uppvärmning året runt. En ytterligare fördel är att du kan nyttja kylläget under sommaren, för behaglig svalka för de som ska övernatta där.

Läs mer om luftvärmepumpar för attefallshus och friggebod här:

Luftvärmepump till attefallshus och friggebod

Vattenburen uppvärmning - för permanent boende i attefallshus och friggebod

För dig som planerar att använda ditt attefallshus som permanentboende kan vattenburen värme som en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump vara en idé. Det innebär en högre investering, men på köpet får du varmvatten och en mycket energieffektiv värmekälla för en lång tid framöver. Även vattenburna värmesystem går att använda för underhållsvärme men tar då längre tid att värma upp till önskad temperatur än vad en luftvärmepump gör. Det är en stor investering och för bergvärme krävs det tillstånd och utrymme för att det ska vara ett alternativ. I många fall, eftersom attefallshuset har en begränsat boarea, är det dock tillräckligt med en luftvärmepump tillsammans med en varmvattenberedare eller en värmepumpsberedare för att få såväl värme som varmvatten till attefallshuset.

Läs mer om vattenburna värmesystem till attefallshuset här:

Luft-vattenvärmepump för mindre bostäder Bergvärmepump

Ventilation och inomhusklimat i attefallshus

God ventilation är A och O för att ditt attefallshus ska ha ett hälsosamt inomhusklimat fritt från fukt och mögel. Om du bygger ditt attefallshus från grunden finns det mycket du kan göra för att få en så energieffektiv ventilation som möjligt, som säkerställer ett tillräckligt luftflöde. Allra bäst energibesparing och kontroll över ventilationen får du med ett FTX-system där såväl tilluft som frånluft är kontrollerad och där värmen återvinns. Ett FTX-system är en större investering och kräver mer plats, så det är inte alltid ett bra alternativ för en liten byggnad. En annan idé kan vara att utnyttja värmeväxlare som effektivt återvinner värmen i luften utan att för den delen kräva någon större installation eller plats i byggnaden. Då får du förbättrad ventilation och upp till 85% värmeåtervinning i ett komplett paket.

Läs mer om olika ventilationssystem här:

Ventilationssystem och ventilationsteknik

Har du ett attefallshus med självdragsventilation bör du säkerställa att luftflödet är optimalt genom att ha tillräckligt många ventiler och fläktar som är korrekt placerade. Regeln som gäller är att du har tilluftsventiler i alla rum förutom kök och våtrum där frånluftsventiler eller fläktar ska vara installerade. En tilluftsventil per 25 kvadratmeter boyta är en bra riktlinje för att se till att flödet är tillräckligt. Du behöver dessutom se till att luften kan cirkulera som den ska mellan rummen. Om du inte har tillräckligt många fläktar, kan du köpa nya här.

Läs mer om självdragsventilation och hur du kan förbättra den här:

Så fungerar självdragsventilation

För att få ut en större energibesparing av din självdragsventilation kan du installera värmeväxlare för att dra nytta av värmen i luften och på så sätt minska behovet av uppvärmning. Värmeväxlare tar lite plats och är mycket enkla att installera och kan ge dig en energibesparing på upp till 85% tack vare värmeåtervinningen.

Läs mer om värmeväxlare här:

Mer om värmeväxlare

Om du har problem med fukt i attefallshuset

Fukt i ditt attefallshus beror troligtvis på undermålig ventilation och att byggnaden står tom och kall under längre perioder. Om du inte vill installera en värmekälla som kan ge underhållsvärme är det viktigt att du ser över ventilationen och eventuellt installerar en avfuktare.

Om problem med fukt och mögel redan har uppstått behöver du åtgärda grundproblemet snabbt. Avfukta utrymmet och se över ventilation och fundera på en värmekälla. En ozongenerator kan hjälpa till med att bli av med den unkna doften som uppstår när fukt har fått fäste i konstruktionen och mögel eller svamp har börjat växa. Ozonsaneringen tar effektiv död på mögelsporerna och lämnar attefallshuset fritt från unken doft. Det är dock viktigt att komma ihåg att oxongenerator inte tar bort källan till problemet och därmed bör kompletteras med en avfuktare eller förbättrad ventilation och en stabil värmekälla.

Läs mer om avfuktare och ozongenerator här:

Avfuktare för ett torrt inomhusklimat Bli av med unken luft på ett ögonblick med en ozongenerator

Varmvatten till ditt attefallshus

Allt fler vill kunna använda sitt attefallshus som ett mer permanent eller åtminstone mer komplett boende, med såväl värme som varmvatten installerat. För dig som väljer en vattenburen värmekälla ingår ofta en varmvattenberedare, men om du har en annan värmekälla behöver du installera en separat sådan. Det finns många alternativ att välja mellan som passar bra till ett attefallshus tack vare dess minimala storlek och smidiga placering. Många gånger kan du installera varmvattenberedaren i trånga utrymmen eller under diskbänken för att verkligen dra nytta av utrymmet.

En 30 liters varmvattenberedare är perfekt för dig som behöver varmt tappvatten till disk, handtvätt och enstaka kortare duschar. De tar liten plats och värmer vattnet snabbt eftersom tanken är så liten. För dig som utnyttjar ditt attefallshus vid enstaka tillfällen som gäststuga eller för kortare övernattning är detta ett perfekt alternativ. För ett aningen större varmvattenbehov är en varmvattenberedare på 50 liter ett alternativ, då kan du duscha oftare utan att bli stående i kallt vatten. Går du upp till 80 liter har du tillräckligt med vatten för en skön dusch samtidigt som du såklart kan diska och handtvätta det du behöver. En större varmvattenberedare är endast nödvändigt om du har ett stort varmvattenbehov eller är många som bor i attefallshuset.

Till varmvattenberedare för attefallshus

Ett annat energismart alternativ är att installera en värmepumpsberedare som utnyttjar värmen i luften för att värma ditt varmvatten. De är ett perfekt komplement eldrivna värmekällor som element eller luftvärmepumpar. Även här beror dimensioneringen på hur mycket varmvatten du behöver.

Läs mer om värmepumpsberedare här:

Därför är en värmepumpsberedare ett smart alternativ

Energibesparing med attefallshus

Ett energismart attefallshus är fördelaktigt inte bara för plånboken, utan ofta för själva byggnaden i sig. Energismarta lösningar kan vara att utnyttja värmen i luften via värmeväxlare som samtidigt förbättrar luftcirkulationen och därmed även inomhusklimatet. En luftvärmepump som värmekälla är inte bara otroligt energismart utan även ett bra verktyg för att hålla fukt och mögel borta, och för att säkerställa ett behagligt inomhusklimat året runt i ditt attefallshus. Uppvärmning av din bostad, oavsett storlek eller hustyp, är den enskilt största kostnaden för hushållet. Genom att välja en energismart värmekälla sänker du dina driftskostnader avsevärt, även om den initiala investeringen är något högre. Faktum är att många gånger innebär ett billigare inköpspris en dyrare kostnad i längden, som exempelvis med element.