Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Förbrukar vi mycket el i Sverige?
Varför förbrukar vi förhållandevis mycket el i Sverige?
Var förbrukas det mest el?

Sveriges elförbrukning

I genomsnitt använder vi 15 000 kWh/år och invånare i Sverige. Tillsammans använder vi 140 tWh (terawattimmar) på ett år.

Förbrukar vi mycket el i Sverige?

Jämför man internationellt, ligger Sverige på en relativt hög elanvändning per invånare med sina cirka 15 000 kWh/år. Samtidigt förväntas siffran öka, i och med elektrifieringen av industrier och transporter. Redan nu har Sverige en stor del elintensiva anläggningar, fabriker och transporter, man får räkna med en stor ökning kommande år.

Fördelning av Sveriges elförbrukning:

  • Bostäder och service 58 %
  • Industri 37 %
  • El- gas- & värmeverk 3 %
  • Järnvägar & kollektivtrafik 2 %

Varför förbrukar vi då förhållandevis mycket el i Sverige?

En stor anledning är naturligtvis vårt förhållandevis kalla och mörka klimat. Mycket el går till uppvärmning av hus och vatten. Under den mörka tiden behöver vi också använda mycket belysning. För att få ett bra inomhusklimat går det el till våra ventilationssystem. Och det är inte bara hemma vi behöver värme, varmvatten, ventilation och belysning - det gäller även för arbetsplatser, hotell, sjukhus, skolor m.m.

Ytterligare en anledning till Sveriges förhållandevis höga elförbrukning är att det används mycket el inom vår industri. Och det finns planer på att ytterligare elektrifiera industrin.

Var förbrukas det mest el?

Siffran är väldigt generell, i verkligheten varierar den mycket. Det beror till exempel på om du bor på landsbygden, i en stad, i norr eller söder, timme på dygnet osv. I norr produceras nästan all el, medan den används mest i söder. Elen har också en tendens att vara billigare på natten. Under kallare väder används mer el, då det krävs mer att värma bostader och byggnader.

15 000 kWh/år per invånare innebär då inte att just du använder den mängd, det beror helt på var du bor, hur du bor och hur du kompletterar din energianvändning. Exempelvis genom olika värmepumpar som sänker din elförbrukning.

Men man skulle kunna säga att mest el förbrukas där flest människor bor - alltså i södra Sverige.