Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Var i Sverige är det dyrast att bo?
4 elområden i Sverige
Är elen billigare i norr än söder?

Var är det dyrast att bo sett till elpris?

Sett ur ett energisparande perspektiv - finns det områden i Sverige där det faktiskt är billigare att bo? Områden där man behöver mindre energi? Eller kanske områden där elen är billigare?

Var i Sverige är det dyrast att bo?

En alltid aktuell fråga ur energisynpunkt är var det är dyrast i Sverige att bo. Den individuella användningen spelar alltid roll, men det finns faktiskt delar av Sverige där kostnad för el och energi är högre jämfört med många andra zoner i landet. Detta har att göra med var elen produceras och vart den ska skickas.

4 elområden i Sverige

Man delarupp Sverige i olika 4 olika elområden. Dessa finns till för att kunna identifiera och avgränsa de områden där elnätet inte räcker till, så att man i framtiden kan göra något det. Med andra ord; gränserna är skapade för att ge översikt där de fysiska näten går, och då också ge incitament om var nya behöver byggas.

Tillgång och efterfrågan på el är alltså olika i dessa fyra olika områden, så när man köper och säljer el, är det med de fyra områdena som grund. Målet är att få en jämnare elproduktion och stärka överföringskapaciteten så att elen inte behöver färdas så långt och i slutändan bli billigare för konsumenten. Detta betyder inte att man inte kan köpa el från hela Sverige, vilket man kan. Du som elkonsument i söder kan absolut köpa el från bolag i norr.  

Är elen billigare i norr än söder?

Typiskt är att elen är dyrare i söder, medan den är billigare i norr för konsument. Detta på grund av att mycket av elen produceras i norr och behöver transporteras till södra Sverige, där fler bor, vilket är kostsamt. Å andra sidan krävs det mycket mer energi till att värma ett hus i norra Sverige, därför spelar det mindre roll om elen är billigare i norr, summorna brukar jämna ut sig ändå eftersom det inte krävs lika mycket för att värma ett hus i söder. 

Läs mer om Sveriges olika elområden här.