Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Varför är det vanligt med fuktproblem i källare? Vad beror problemen på?
I artikeln...
Vad har källaren för isolering?
Källaren får en ny funktion
Upptäck fukt i källare

Varför får man fuktproblem i källare?

Källare är utsätts för fukt från alla håll. Utifrån är det viktigt med bra dränering. Innifrån kan man få problem vid vattenläckor. Och dessutom kan man få problem (särskilt under sommarhalvåret) när varm luft kommer in källaren och kyls ner. Det senaste är den vanligaste orsaken till fuktproblem i källare.

Vanliga orsaker till fukt i källare:

  • varm fuktig luft kyls ner i källaren
  • marken utanför lutar mot huset
  • dräneringen är bristfällig
  • källaren har dålig isolering
  • källaren har förlorat sin värmekälla
  • vattenläckage inne i huset.

Vad har källaren för isolering?

Hur källaren är konstruerad innebär större eller mindre risk för fuktproblem.

Utvändig isolering av både väggar och golv håller ofta fuktproblemen borta. Så här har man byggt källare sedan en tid tillbaka och nya källare eller suterrängplan byggs på det här sättet.

Invändig isolering däremot kan ställa till problem, då fukten fastnar bakom isoleringen och inte har någon stans att ta vägen. Invändig isolering var vanligt både på 70 och 80-talet. Det har dessutom ofta varit en lösning man har tagit till för att isolera äldre källare, när man ville använda källaren som boyta.

En källare som helt saknar isolering kan få fuktfläckar och färg som flagar, men ger sällan några större problem med lukt. Orsaken till fuktfläckarna är ofta att dräneringen inte funkar som den ska.

Källaren får en ny funktion

Hus med källare har varit vanligt under stora delar av 1900-talet. Fuktproblem i äldre källare uppstår ofta när man börjar använda källaren på ett annat sätt eller genomför olika förändringar i huset. Källaren byggdes inte från början som boyta, så när denna inreds och man fyller källaren med organiskt material, kan man stöta på nya problem. Ofta har husets panna funnits i källaren och värmen från eldningen höll fukten borta.

Upptäck fukt i källare

Genom att hålla koll på din källare, kan du upptäcka eventuella problem tidigt och kanske till och med vidta åtgärder innan problem uppstår.

Ta hjälp av vår checklista:

» Kontrollera fukt i källare

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta