Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Hur fungerar en luftvärmepump?
Fördelar med en luft-luftvärmepump
Hur skiljer sig luftvärmepumpen från andra värmepumpar?

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump utvinner värme från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus via en fläkt. Luft-luftvärmepumpar producerar till skillnad från luft-vattenvärmepumpar eller frånluftsvärmepumpar inget varmvatten men är däremot ett perfekt komplement till direktverkande el.

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump består av två delar, en innedel och en utedel. I utedelen tar ett köldmedium upp värme från utomhusluften. Köldmedium är ett ämne som transporterar värme genom att växla mellan flytande form och gasform. Värmen i utomhusluften övergår till gasform och förflyttas till en kompressor där trycket ökas och därmed även temperaturen. Den uppvärmda luften överförs sedan till inomhusluften via en kondensor i innedelen. När köldmediet avgett värme inomhus passerardet en expansionsventil, där trycket sänks och därmed även temperaturen. Genom att man tvingar ner temperaturen är köldmediet nu kallare än utomhusluften och kan på så vis återigen värmas upp av utomhusluften.

illustration hur luftvärmepump fungerar

  1. I värmepumpens förångare tar köldmediet upp värme och övergår till gasform
  2. I kompressor ökas trycket på köldmediet med följden att temperaturen stiger ytterligare.
  3. I kondensorn lämnar köldmediet ifrån sig värme. Eftersom köldmediets temperatur minskar, övergår det återigen till flytande form.
  4. I expansionsventilen minskas trycket igen och köldmediets temperatur sjunker ytterligare. 

Fördelar med en luft-luftvärmepump

1
En luftvärmepump kan förse huset med flera gånger så mycket värme som direktverkande el. Det är därför ett utmärkt sätt att spara energi och pengar i hemmet.
Hur mycket kan jag spara?
2
En luftvärmepump med installation är en förhållandevis billig investering, vilket gör att återbetalningstiden blir kort.
Hur lång är återbetalningstiden?
3
Luftvärmepumpen utgör ett mycket bra komplement till direktverkande el och andra värmekällor som sprider värmen via luften.
4
Luftvärmepumpen fungerar även omvänt och kan ge energisnål luftkonditionering under varma sommardagar.
Hur kyler jag huset med en luftvärmepump?
5
Filtertekniken och ventilationen som skapas leder dessutom till en renare och friskare inomhusluft. Ett hälsosamt inomhusklimat har stora fördelar på hälsan hos de som bor i huset samt är viktigt för att huset ska vara fritt från fukt och mögel.
Luftrening med luftvärmepump

Hur skiljer sig luftvärmepumpen från andra värmepumpar?

En luftvärmepump kallas också luft-luftvärmepump eller luft/luftvärmepump eftersom den hämtar värme från utomhusluft och sprider den via inomhusluft - från luft till luft. En luft-vattenvärmepump och även poolvärmepump har utomhusluften som energikälla, men övriga värmepumpar sprider sin värme via det vattenburna systemet (och poolvärmepumpen värmer poolvattnet direkt).

Läs mer:

» Skillnader mellan olika värmepumpar

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat