Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Energibesparing året runt
Kort återbetalningstid

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump utvinner värme från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus via en fläkt. Luft-luftvärmepumpar producerar till skillnad från luft-vattenvärmepumpar eller frånluftsvärmepumpar inget varmvatten men är däremot ett perfekt komplement till direktverkande el.

Läs mer:

» Skillnader mellan olika värmepumpar

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump utvinner värme från utomhusluften och sprider sedan värmen inomhus via en fläkt. En luft-luftvärmepump består av två delar, en innedel och en utedel och är ett perfekt komplement till direktverkande el.

 

En luft-luftvärmepump består av två delar, en innedel och en utedel. I utedelen tar ett köldmedium upp värme från utomhusluften. Köldmedium är ett ämne som transporterar värme genom att växla mellan flytande form och gasform. Värmen i utomhusluften övergår till gasform och förflyttas till en kompressor där temperaturen höjs ytterligare. Den uppvärmda luften överförs sedan till husets värmesystem via en kondensor. Det är i luftvärmepumpens innedel värmespridningen sker, via kondensorn och expansionsventiler.

Fördelar med en luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump är mycket billig och kommer i en liten och enkel design vilket gör att den passar bra för många olika utrymmen. Filtertekniken och ventilationen som skapas leder dessutom till en renare och friskare inomhusluft. Ett hälsosamt inomhusklimat har stora fördelar på hälsan hos de som bor i huset samt är viktigt för att huset ska vara fritt från fukt och mögel.

Energibesparing året runt

Luft-luftvärmepumpen utgör ett mycket bra komplement till direktverkande el och kan tack vare effektiv värmepumpsteknik generera en besparing på upp till 75 % av dina tidigare energikostnader.

 

Luft-luftvärmepumpen utgör ett mycket bra komplement till direktverkande el och kan tack vare effektiv värmepumpsteknik generera en besparing på upp till 75 % av dina tidigare energikostnader. Energiförbrukningen sänks dessutom året runt eftersom du med fördel kan använda din luft-luftvärmepump som AC under sommaren. Att kyla med en luft-luftvärmepump är både energieffektivt och billigt och ger mycket kyla för pengarna.

Läs mer:

» Använda kylläget luft-luftvärmepump 

Kort återbetalningstid

Återbetalningstiden för värmepumpar varierar beroende på hur stor investering du gjort samt hur hög din besparing kan bli. Eftersom luft-luftvärmepumpar är billiga och leder till stora besparingar är återbetalningstiden mycket kort, oftast runt ett par år.

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat