Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

 • Produktfrågor
 • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

 • Leveransfrågor
 • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med luftrening
För dig med allergi och astma
Jämför luftrening mellan olika tillverkare

Olika typer av luftrening med luftvärmepump

Dagens luft-luftvärmepumpar innehåller ofta flera olika typer av luftreningssystem, som ser till att din inomhusluft renas från bakterier, virus, mögelsporer, damm och allergener såsom pollen.

Ren inomhusluft med luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump sprider värmen via luften, och medan luft-luftvärmepumpen fläktar igenom husets luft och värmer upp den, passar den på att dessutom rengöra den från olika typer av skadliga partiklar och mikroorganismer.

Ofta består luftreningsfunktionen av flera olika delar. Luften passerar alltid genom ett filter, som tar bort grövre damm, för att inte luftvärmepumpens komponenter ska ta onödig skada. Andra delar av luftreningen som jonisering är en funktion man kan välja att ha på eller inte.

Fördelar med luft-luftvärmpumpens luftrening

Få renare inomhusluft, fri från skadliga partiklar och bakterier, med din luft-luftvärmepump.

Fördelar med luftreningen i luftvärmepumpen: 

 • Mindre bakterier och virus i luften för bättre hälsa
 • Avlägsnar skadliga partiklar från luften
 • Avlägsnar allergener, vilket underlättar för den som är allergisk eller har astma
 • Samlar upp damm, så det kan blir mindre städning
 • Minskar obehagliga lukter, såsom cigarettrök
 • Tar bort mögelsporer från luften och motverkar påväxt

Luftrening rekommenderas av experter

De luftreningssystem som används i luft-luftvärmepumparna är oftast mycket avancerade och har tagits fram i samarbete med ledande experter inom medicin och hälsa. Vissa luftvärmepumpars reningssystem har också speciellt rekommenderats av olika experter:

 • The British Allergy Foundation rekommenderar Panasonics Nano-G luftrening.
 • Institute of Tokyo Environmental Allergy (ITEA Inc.) rekommenderar Mitsubishis Plasma Quad-filter, som finns i FH-modellerna.
Är du allergiker?
Här har vi listat luftvärmepumparna med extra bra luftrening, som passar för dig med allergiska eller astmatiska besvär.

Glöm inte ventilationen

Luftrening är bra och hjälper till att skapa ett hälsosamt hem. Det är dock viktigt att man också har tillräcklig ventilation i hemmet och alltså även byter ut luften, mot ny luft utifrån. Ventilationsluften kan dock ta med sig föroreningar, mögelsporer, allergener och andra skadliga partiklar eller mikroorganismer utifrån, så det bra att kombinera med en effektiv luftrening i hemmet.

» Mer om ventilation

Olika tillverkare har olika luftrening

Olika tillverkare av luft-luftvärmepumpar har tagit fram olika system för luftrening. Här går vi igenom luftreningssystemen för alla de varumärkena som du hittar i vår butik.

Daikins luftrening

Daikin använder avancerade titan-apatitfilter i sina luft-luftvärmepumpar. Denna luftreningsteknik kommer från forskning inom nanoteknik, i samarbete med medicinska universitet. Nanoteknik innebär att luftreningen klarar därför av att rena hemmet från mycket små partiklar, såsom virus, mögelsporer och bakterier. Titanfiltret avlägsnar dessutom effektivt olika lukter, medan mikrofiltret i Daikins luft-luftvärmepumpar tar istället hand om damm och pollen. Daikin Ururu Sarara är dessutom unik med att erbjuda både ventilation och luftrening.

» Till Daikins luft-luftvärmepumpar

Fujitsus luftrening

Fujitsu använder vanligen en kombination av "Long-life ion deodorization filter" och "Apple-catechin filter". Ionfiltret tar bort lukter och hanterar effekterna av mycket små partiklar. Apple-catechinfiltret absorberar smått damm, mögelsporer och andra skadliga mikroorganismer genom statisk elektricitet. I filtret förhindras sedan påväxt med hjälp av ämnet polyfenol, en antioxidant som utvinns från vanliga äpplen.

» Till Fujitsus luft-luftvärmepumpar

Toshibas luftrening

Toshibas luft-luftvärmepumpar använder plasmarening och en joniserare, som avlägsnar lukt och bakterier från luften. Systemet både tvingar föroreningar i luften att ändra laddning och samlar sedan upp dem i luft-luftvärmepumpen. Systemet använder även vatten, för att få bort riktigt små föroreningar. Nya Toshiba Polar Supreme har en ny, effektivare luftrening, som även sägs hjälpa din hud att inte torka ut.

» Till Toshibas luft-luftvärmepumpar

Mitsubishi Electrics luftrening

Mitsubishi FH använder Plasma Quad-filter som tar bort 94-99 % av alla oönskade partiklar från luften. Filtret renar luften från allergener, virus, bakterier och damm. Plasma Deodorizing-filtret tar även bort giftiga gaser, mögellukt och andra obehagliga lukter genom att bryta ned ämnena till ofarliga molekyler. På en halvtimme minskas lukterna med 90 %.

Mitsubishi SF och Mitsubishi EF Zen har nano platinafilter, som effektivt rengör inomhusluften. Det går dessutom att köpa till "Electrostatic anti-allergy enzyme"-filter till dessa modeller, om du önskar ännu bättre luftrening.

» Till Mitsubishi Electrics luft-luftvärmepumpar

Panasonics luftrening

Nanoe-G är Panasonics senaste luftreningssystem som finns i de senaste NE- och HE-modellerna. Tekniken utnyttjar nanoteknik, där mycket små e-ionpartiklar släpps ut i luften och avaktiverar bakterier och motverkar mögelpåväxt i huset. Luftreningen tar inte bara hand om luftburna partiklar utan avlägsnar även skadliga partiklar från exempelvis textilier i rummet. Luftreningssystemet tar bort 99 % av bakterier, virus och mögel i inomhusluften

» Till Panasonics luft-luftvärmepumpar

LG:s luftrening

LG Prestige-modellerna använder två luftreningsfunktioner - "Plasmaster Cyclotron Filter" och "Virus & Allergy Safe Filter". Plasmaster tar med hjälp av jonisering bort lukt och skadliga partiklar från luften och partiklar som fastnar i virus- och allergifiltret oskadliggörs med hjälp av enzymet "Subtilisin A". Luft-luftvärmepumparna innehåller dessutom ett vanligt luktfilter, ett formaldehydfilter och ett VOC-filter, som tar bort kemiska partiklar och lukter.

» Till LG:s luft-luftvärmepumpar

Boschs luftrening

Bosch använder luftreningen Ion PlasmaCluster som renar inomhusluften från partiklar såsom damm, bakterier, virus och mögelsporer.

» Till Boschs luft-luftvärmepumpar

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat