Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Nyinstallera bergvärmepump

Här har vi samlat all nödvändig information gällande nyinstallation av bergvärme. Lär dig allt du behöver veta om tillstånd och borrning av bergvärme, dimensionering, vilken värmepump du ska välja samt vilka kostnader och besparingar du kan förvänta dig.

Passar bergvärme hos mig?

Beroende på vart du bor i landet varierar möjligheterna för att borra för bergvärme. Innan du bestämmer dig för att installera bergvärme är det därför viktigt att du kollar upp om det är lämpligt i ditt område samt hur mycket utrymme du har för att borra för bergvärme i din trädgård. Nedan kan du läsa mer om hur du vet ifall bergvärme passar för just ditt hem.

Passar bergvärme hos mig?

Att välja rätt bergvärmepump

Vid nyinstallation av bergvärme anpassas energibrunnen utefter dimensioneringen på din bergvärmepump. Vidare är det viktigt att du tar hänsyn till hur mycket värme just ditt hus behöver när du väljer din bergvärmepump. Olika hus och uppvärmningssystem ställer olika krav. För att underlätta ditt val har vi utformat en alldeles unik bergvärmeguide som ger dig förslag på den mest lämpliga värmepumpen utifrån dina specifika behov. Testa vår guide nedan och läs mer om dimensionering av bergvärmepumpar här.

Ta hjälp av guiden Dimensionering Tester

Så beställer du bergvärme med installation

Att beställa installation av bergvärme är mycket enkelt. Titta på filmen för att se hur du ska gå tillväga:

Bra att veta innan installationen

Innan du kan installera din nya bergvärmepump behöver du ansöka om tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. För mer utförlig information kring hur du ansöker om tillstånd för bergvärme kan du läsa här:

Läs mer om tillstånd

Nyinstallation av bergvärme steg för steg

Efter att du fått ditt tillstånd beviljat är det dags för nästa steg i installationsprocessen. Nedan följer en lista som visar hur installationen går till.

1.Container levereras

Innan borrningen tar plats levereras en container till din trädgård. Containern används till att samla upp krossat stenmjöl och vatten under borrningen. Container är 3.5 meter lång, 2 meter bred och 2 meter hög och får inte placeras men än 25 meter från borrhålet.

2.Borrning av energibrunn

När tillståndet är beviljat är det dags för borrning vilket sker med hjälp av en certifierad brunnsborrare. Borrningen tar ungefär en dag. Inför borrning kommer borraren till dig i en lastbil utrustad med den borrigg som ska användas.

Lastbilen är ca 12 meter lång och väger ca 30 ton. Lastbilen måste placeras inom 50 meter från borrhålet. För att borraren ska ha utrymme att arbeta kan vägen behöva spärras av. Var därför noga med att informera dina grannar i god tid om utrymmet som behövs och om att det kommer låta under borrningen. Se också till att borraren har tillgång till el och vatten för borrningen.

Vid borrning är det viktigt att placeringen av borrhålet är korrekt. Nedan kan du läsa allt du behöver veta om hur processen går till och vad du behöver tänka på när det ska borras ett hål för din bergvärme.

Placering av borrhål och bergvärmepump Borrning

Säkerhet under borrning

För att säkerställa allas säkerhet under arbetet kommer borraren spärra av runt sin arbetsplats. Var därför extra uppmärksam om du har små barn eller husdjur hemma under tiden arbetet utförs.

3.Ta emot leverans

Din nya bergvärmepump skickas hem till dig och leveranser sker direkt till din tomt. Det är ditt ansvar att få bergvärmepumpen till rätt plats, var därför noga med att vara hemma vid leveranstillfället. Ibland kan installationen och leveranser bokas in samtidigt men det är inte alltid säkert. Räkna också med att du behöver hjälpa till med att bära in pumpen vid installationstillfället.

4.Elektriker

En elektriker kommer att finnas på plats för att installera en arbetsbrytare intill värmepumpen. Inkopplingen sker mot befintlig elcentral, och säkringar, och ska finnas på samma våningsplan och lättillgängligt för elektrikern.

5.Städning av utrymme

Har du en gammal panna där din bergvärmepump ska stå behöver du naturligtvis göra dig av med denna innan installatören dyker upp. Vidare är det viktigt att du städar undan och gör plats för installationen så att denna kan gå enkelt och rätt till. Vill du ha hjälp med att forsla bort din gamla panna kan vi göra detta åt dig, men då mot en extra kostnad. Du behöver även röja i din trädgård inför borrning av energibrunnen.

6.Installation

Sista steget är själva installationen och denna bokar du in med din installatör. Se till att du har förberett dig på bästa sätt genom att städa undan utrymmet där pumpen ska stå samt att pumpen står på plats inför installationen.

Installation bergvärmepump