Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Kostnad och investering för bergvärme

Funderar du på vad det kostar att investera i bergvärme? Vi går igenom allt om kostnad och pris för att installera en bergvärmepump. Vi delar upp kostnaden på borrning och bergvärmepump.

Så mycket kostar bergvärme

Kostnad för borrning

Om du vill installera bergvärme för första gången, måste du först borra ett djupt hål i marken. Hur stor kostnaden eller prislappen blir för detta beror till stor del på hur det ser ut under ditt hus.

Detta påverkar kostnaden:

  • Avståndet ner till berget: kan inte untyttjas för att hämta upp energi, men kräver foder. Det är billigare att borra, när man väl kommer ner till berget och slipper foderrör. Detta gör att kostnaden kan ökar rejält med stora avstånd ner till berget.
  • Energibehovet: Beroende på husets storlek och utförande behövs olika mycket energi. Detta påverkar hur djupt du behöver borra. Ett större hus med dålig isolering, kräver mer energi.
  • Bergets egenskaper: Olika bergarter har olika bra förmåga att återladda borrhållet med ny värme, efter att värme har utvunnits. Exempelvis har kalksten en sämre värmeledningsförmåga.

Läs mer om att borra för bergvärme

Pris för borrning

Vanligtvis brukar kostnaden landa på mellan 25 000 och 70 000 beroende på behov och förutsättningar. En del är materialkostnad, men för arbetet kan du utnyttja rotavdraget.

Kostnad för bergvärmepump

Den andra delen av kostnaden är för att köpa själva bergvärmepumpen och få den installerad i huset.

Detta påverkar kostnaden:

  • Husets behov: Värmepumpar kostar generellt mer ju kraftigare de är. Om du behöver en bergvärmepump med lite mer kapacitet får du räkna med att betala lite mer.
  • Husets förutsättningar: Den delen av kostnaden som installationen utgör, beror till stor del på hur det ser ut i ditt hus. Det brukar exempelvis vara lite krånligare att ersätta en annan värmekälla i ett äldre hus, än att bara byta ut en bergvärmepump i ett nyse hus.
  • Era önskemål: Det finns många olika bergvärmepumpar på marknaden och de har lite olika prislappar. Man kan också anpassa värmesystemet med olika tillbehör. Vad vill ni ha?
  • Med eller utan tank: Bergvärmepumpar utan varmvattenberedare är generellt billigare än de med.

Pris för bergvärmepump

Vanligtvis brukar kostnaden för själva bergvärmepumpen landa på mellan 40 000 och 90 000. Installationen brukar kosta runt 20 000 och den kostnaden får du ner genom att utnyttja rotavdraget.

Kostnad byta bergvärmepump

Om du redan har en bergvärmepump i huset, men behöver byta, blir prisbilden en annan. Eftersom man vanligtvis kan använda sig av ett befintligt borrhål, behöver man alltså bara betala för den andra delen i den ursprungliga investeringen - nämligen kostnad för bergvärmepump. Har man redan haft en bergvärmepump är installationen också vanligtvis mindre omfattande och risken för extra utgifter minskar markant.

Läs mer om att byta bergvärmepump

Pris för att byta bergvärmepump

Vanligtvis brukar kostnaden för själva bergvärmepumpen landa på mellan 40 000 och 90 000. Installationen brukar kosta runt 20 000 och den kostnaden får du ner genom att utnyttja rotavdraget.