Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Att tänka på vid köp av AC till hemmet

Då det finns många olika sorters luftkonditionering att välja mellan, medför det en hel del praktiska saker som kan vara bra känna till. Därför vill vi ge dig en del matnyttiga tips om vad du bör tänka på.

Det du först och främst behöver ta reda på är:

  1. Hur stor yta luftkonditioneringen behöver täcka?
  2. Vilka egenskaper har din villa? (hur gammalt är det, hur det är byggt)
  3. Vilken typ av aggregat som passar dig?

Visste du att

Fast installerad AC är både tystare och mer effektiv än portabla aggregat. Men det portabla aggregatet kan du flytta runt efter behov. Vilket passar dig bäst?

Hur kraftig AC behöver du?

Det är viktigt att få rätt dimension på sitt kylaggregat, annars finns det risk att luftkonditioneringen blir ineffektiv. Ett riktmärke, och en allmänt vedertagen siffra, att ta fasta på är 70 Watt per kvadratmeter yta. Det innebär i praktiken att du behöver ett aggregat på 2 100 Watt (2,1 kW) för ett utrymme som är runt 30 kvadratmeter stort.

Det är också viktigt att tänka på att det krävs en dubbelt så stor maskin för att kyla ett rum, som det gör för att värma ett. Kontrollera därför kylkapaciteten, och försök räkna ut hur mycket som kommer att krävas för att kyla din önskade yta.

Hur kraftig AC behöver jag?

Med en AC med för låg kapacitet kommer din energiförbrukning öka, eftersom kylaggregatet behöver arbeta hårdare för att kyla ner utrymmet.

Behövs det extra kapacitet i ditt hus?

De 70 Watt per kvadratmeter som nämndes ovan gäller endast vid optimala förhållanden. Vad är då optimala förhållanden?

  • Takhöjd: 2,2 - 2,4 m
  • Planlösning: relativt öppen
  • Fönster: 3-glas
  • Isolering: Vägg ca 40 cm, tak ca 50-60 cm
  • Ventilation: inget självdrag
  • Måttlig solinstrålning

Om detta inte är fallet i det utrymme du vill kyla, behöver du lite mer kapacitet.

Mer om dimensionering av AC

Portabel AC eller fast installerad?

AC finns i flera utföranden. Hos oss hittar du både portabla aggregat och så kallade split-aggregat, som innebär en fast installation.

Läs mer om skillnaden mellan olika sorters AC

Energimärkning, SEER-värde och EER-värde

Vill du välja en energieffektiv produkt är energimärkning och SEER-värdet idé att titta på. EER-värdet anger hur energisnål en AC är vid specifika förutsättningar. SEER-värdet är AC:ns energieffektivitet sett över en normal sommar (för klimatet i Strasbourg). Vilken energiklass en AC får beror på dess SEER-värde.

Tänk bara på att det är viktigt att din AC har tillräcklig kapacitet för att kyla den yta, du önskar kyla. Om AC:n är för svag, kommer du inte få den utlovade energieffektiviteten.

Läs mer:

Energimärkning AC EER och SEER-värde

energimärkning för AC

Energimärkningen hjälper dig att välja en energisnål AC.