Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Eldning som värmesystem

Eldning är det mest traditionella sättet att värma upp ett hus. Det har använts i flera tusen år. På senare tid har det utvecklats mer avancerade eldstäder - såsom kakelugnar och braskaminer.

eldning

Vad innebär eldning?

Som värmekälla använder vi eldning som begrepp när man eldar och värmen sedan sprids via luften. Du kanske eldar i en kakelugn, braskamin, pelletskamin, gasolkamin, öppen spis eller vedspis.

Omkostnader och energieffektivitet

Att elda innebär relativt låga omkostnader. Det är särskilt lönsamt när det är riktigt kallt ute och många passar på att elda lite extra de kallaste dagarna på året.

Hur energieffektivt det är beror på vilken typ av eldstad som används och hur väl värmen kan spridas i huset. För att sprida värmen mer effektivt kan man ta hjälp utav värmeflyttare.

Hur vanligt är eldning?

Eldning i sig är vanligt. Ca 35 % av husen i Sverige har tillgång till eldning. Det finns dock ingen statistik på hur många som använder detta som huvudsaklig uppvärmning, men det är inte särskilt många. Som ensam uppvärmning används det mest i fritidshus.

Komplementet luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump är ett perfekt komplement till eldning, eftersom en luft-luftvärmepump i enbart fläktläge kan hjälpa till att sprida värmen från eldningen, utan att värma i onödan. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Komplementet värmeflyttare

Värmeflyttare är perfekta i kombination med eldning. Värmeflyttare hjälper till att sprida värmen från eldningen mellan våningsplan och in i stängda rum.

Läs mer

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.