Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Fjärrvärme som värmesystem

Fjärrvärme är vanligt i städer. För att det ska vara effektivt att transportera värme från ett värmeverk till hus, krävs helt enkelt lite kortare avstånd.

Vad är fjärrvärme?

Till skillnad från de övriga värmesystemen, säger fjärrvärme ingenting om hur värmen egentligen skapas; fjärrvärme innebär endast att värmen skapas utanför huset och att huset tar emot värme, som man som ägare då betalar för. Värmen kan skapas på många olika sätt; det kan röra sig om förbränning av sopor, spillvärme från industri eller större anläggningar med värmepumpar.

Omkostnader och energieffektivitet

Omkostnaderna för fjärrvärme varierar väldigt mycket mellan olika kommuner. På vissa ställen är fjärrvärme billigt, på andra ställen dyrt. Som konsument har man också ganska lite möjlighet att påverka omkostnaderna. När det gäller energieffektiviteten är det likadant; på vissa ställen är systemet mycket energieffektivt, på andra ställen är det inte det. Du får helt enkelt ta reda på hur fjärrvärmen fungerar i din kommun.

Hur vanligt är fjärrvärme?

Idag är det ca 12 % av husen i Sverige som värms med enbart en fjärrvärme. Ganska få (3 %) kombinerar fjärrvärme med en annan värmekälla.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till fjärrvärme? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan fungera som komplement till fjärrvärme, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.