Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är jordbakterier?
Hur blir jag av med jordbakterier?

Jordbakterier

Aktinomyceter kallas vanligen jordbakterier och ibland mögelbakterier. De liknar svampar, men tillhör biologiskt sett gruppen bakterier. Namnet jordbakterier kommer av att de förekommer naturligt i jord.

Vad är jordbakterier?

Jordbakterier, som avger en luktsmitta eller unken lukt kallas även för actinomycetiter eller mögelbakterier. De förekommer naturligt i jord och är därför särskilt vanliga i krypgrund och torpargrund.

Jordbakterier finns naturligt i jord och kan enkelt anpassa sig för att växa i hus. Vanligtvis växer de i krypgrund eller torpargrund men de kan även få fäste i alla husets våningsplan samt isolering om det är tillräckligt fuktigt. Jordbakterierna avger en unken lukt som påminner om mögellukt, alternativt gammal potatiskällare.

Är det jordbakterier eller mögel?

Jordbakteriernas lukt är mycket svår att skilja från mögel. De bildar precis som mögel sporer och mycelliknande strukturer. På cellnivå är det dock stor skillnad, men det krävs en expert med mikroskop, för att kontrollera detta. Mögel och jordbakterier kan dessutom växa på samma ställe.

Påverkan på huset

Det är oftast lukten som påverkar de som bor i huset mest, om det finns jordbakterier i huset. Jordbakterier i krypgrunden kan många gånger sprida lukt i hela huset. Samtidigt dyker det upp allt mer studier som tyder på att jordbakterier kan påverka hälsan.

Hälsoskadligt och räddar liv

Jordbakteriernas skadlighet stannar inte vid lukten. Man har alltmer fått upp ögonen på att jordbakterierna kan skada hälsan, precis som mögel.

Samtidigt som actinomyceter kan ha en hälsoskadlig påverkan, användes Streptomyces griseus till att producera den första antibiotikan som användes mot tuberkulos. Inte så konstigt då antibiotika betyder ”mot liv” och produceras av levande organismer, för att hålla andra levande organismer borta. Det gäller bara att hitta sorter som skadar bakterierna med så lite biverkningar på människan som möjligt. Idag används många olika sorters aktinomyceter vid framställning av medicin.

Hur blir jag av med jordbakterier?

Det kan vara mycket svårt att bli av med den lukt jordbakterierna producerar. Om krypgrunden har drabbats av jordbakterier kan man behöva gräva ut jorden och angripet material kan behöva bytas ut. Man kan även använda saneringsvätskor.

Det finns också mer avancerade avfuktare som ventilerar krypgrunden ordentligt eller ser till att hålla ett undertryck och på så vis förhindrar att lukten sprids upp i boytan, samtidigt som avfuktningen förhindrar att jordbakterier, mögel och röta börjar växa igen.