Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Mögelanalys

Misstänker du att du har mögel i bostaden? Om det luktar underligt, eller fläckar har börjat visa sig kan du behöva göra en mögelanalys.

Vad är en mögelanalys?

För att ta reda på vilken sorts mögel, dvs mögelart, man har att göra med görs en mögelanalys. Det finns flera metoder för att göra analyser, främst analyseras luft- eller materialprover. Vid prover av luften görs en sporhaltsmätning. Det finns alltid mögelsporer i luften, det man undersöker vid en luftmätning är om halterna i inomhusluften är förhöjda i förhållande till utomhusluften.

Är halterna högre inomhus kan det innebära att ett mögelangrepp finns. En luftanalys är dyr att genomföra men fördelen är att det kan visa om luften innehåller kemiska substanser, exempelvis pentaklorfenol.

Luftprovsmätningar

Vid en materialanalys kan man verifiera om det finns en lokal skada. Man undersöker om ett byggnadsmaterial har angripits och i så fall i vilken utsträckning samt vilken typ av mögel det rör sig om. Materialanalyser ger mer information om skadans typ och omfattning än luftprovsmätningar.

Nedfallsprov

Man kan även samla material för mögelanalys genom ett nedfallsprov. Då ställer man behållare med ett mögelsubstrat både inomhus och utomhus. Sedan jämförs innehållet i de partiklar som fallit ner i behållaren på ett labb.

Gör-det-själv test

Det finns även gör-det-själv test för hemmabruk. Testet liknar ett graviditetstest där man för en provsticka över någon av hemmets ytor. Testet spårar proteiner i provet och visar likt ett graviditetstest om utslaget är positivt eller negativt. Hela provet tar ca 5 minuter att genomföra och är den snabbaste metoden för mögelanalys.

Läs mer om avfuktare som skydd mot skador från mögel och fukt

  • Med avfuktare kan du få ett välmående hem med ett hälsosamt inomhusklimat. Säkra upp ditt hus genom att installera en avfuktare som skyddar ditt hus mot fukt.
  • Vill du lära dig mer om fukt eller hur du bäst tar hand om den du har? Ta hjälp av vår kunskapsbank där vi har samlat samlat massor med information runt fuktproblem i husets alla delar.