Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är röta?
Vad är brunröta?
Sanering

Röta & Brunröta

Röta försvagar husets konstruktion. Den lever på cellulosan i trä och bryter på så vis ned träet, så att dess bärighet försvagas. Trä används ofta i bärande konstruktioner i hus och röta kan därför få ett hus att falla sönder. Värst bland rötsvamparna är den äkta hussvampen (Serpula lacrymans).

Vad är röta?

Röta kan drabba ett hus med höga fukthalter och bryter ned husets konstruktion.

Röta innebär att det finns ett svampangrepp på husets virke. Vid röta i hus handlar det oftast om vitröta, brunröta eller soft rot. Ordet röta betyder att någonting faller sönder och det är precis vad som händer när trävirke angrips. Svamparna som orsakar rötan lever på olika delar av virket och “äter upp” det.

Vit- och brunröta kännetecknas av att virket färgas vitt eller brunt beroende på vilken röta det handlar om. Vid soft rot bildas hålrum i vedfibrernas cellväggar. Det försämrar hållfastheten inifrån utan att några tydliga tecken på angrepp syns. Soft rot behöver oftast våtare miljöer än brunröta för att växa.

Vad är brunröta?

Brunröta är den vanligaste formen av röta eller rötsvamp, som uppkommer i byggnadskonstruktioner av trä.

Varför är brunröta så vanligt?

Det beror på att svampen trivs i barrved som är det i huvudsak mest använda virket i svenska byggnadskonstruktioner. Brunröta bryter ner cellulosa och meicellulosa. Hittar man ruttet trä i ett hus är det nästan helt garanterat angripet av brunrötesvamp. Det finns dessutom 180 olika typer av brunrötesvamp.

Äkta hussvamp – en typ av brunröta

Den farligaste formen av brunrötesvamp är den vanligt förekommande äkta hussvampen. Äkta hussvamp kan själv skapa sina egna förutsättningar för att växa när den fått fäste. Svampen kan växa extremt fort vid rätt förhållanden – ända upp till 6 mm per dygn.

Vilka förutsättningar kräver röta?

Röta kräver vanligen något mer fukt än mögel, men kan växa mycket fort och transportera vatten längre sträckor. Ofta är fukten den förutsättning som saknas, för att allt ska uppfyllas och ett angrepp påbörjas.

Det är därför viktigt att se till att fuktnivåerna ligger under den nivå som krävs för mögel och röta. Det krävs en fuktkvot på över 24 % för att trä skall drabbas av röta.

Sanering av röta

Om du har angrepp av röta i ditt hem, måste detta angrepp saneras. Misstänker du att du har problem med röta i huset, bör du vidta åtgärder så snart som möjligt. Att vänta brukar bara öka angreppets omfattning och därmed kostnaden.

Man kan också sätta in åtgärder om fuktnivåerna är riskabelt höga. På så vis kan man undvika röt- och mögelangrepp och spara pengar.

Läs mer om avfuktare som skydd mot skador från mögel och fukt

  • Med avfuktare kan du få ett välmående hem med ett hälsosamt inomhusklimat. Säkra upp ditt hus genom att installera en avfuktare som skyddar ditt hus mot fukt.
  • Vill du lära dig mer om fukt eller hur du bäst tar hand om den du har? Ta hjälp av vår kunskapsbank där vi har samlat samlat massor med information runt fuktproblem i husets alla delar.