Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vilken kapacitet behöver du för att värma din pool
I artikeln...
Poolvärmepump för olika poolstorlek
Vilka önskemål har du?

Poolstorlek - vilken kapacitet ska poolvärmepumpen ha?

Hur stor poolvärmepump behöver jag? Du är inte ensam om att ställa den frågan. Här förklarar vi vad du ska tänka på vid dimensionering av poolvärmepump. För att hitta en poolvärmepump med rätt kapacitet till poolen behöver du ta hänsyn till förutsättningarna.

Välj poolvärmepump utifrån poolens volym

I första hand brukar man titta på poolens vattenvolym, när man väljer poolvärmepump. På varje poolvärmepump anger vi hur stor volym den kan klara av att värma. Du hittar pooler för olika volymer på sidorna nedan:

Mindre - Upp till 30 m³
Här hittar du våra poolvärmepumpar som passar en mindre pool; pooler på upp till 30 m³. Kanske har du en lite mindre pool för småbarnen att leka i?
Mellan - Från 30 till 45 m³
Här finns poolvärmepumpar som passar en mellanstor pool; pooler på upp till 30-45 m³. Den vanligaste poolstorleken i Sverige är 4 x 8 m, med ett djup på 1,35 m - det blir strax under 45 m³.
Större - Från 45 till 60 m³
Här kan du hitta en poolvärmepump för din större pool. Dessa poolvärmepumparna passar pooler på mellan 45-60 m³. Med en kraftigare poolvärmepump, kan du få härlig värme även i en stor pool.
Störst - Över 60 m³
Här hittar du våra poolvärmepumpar som passar riktigt stora pooler; pooler på över 60 m³. Med en riktigt stor pool behöver du riktigt kraftig poolvärmepump för att klara av uppvärmningen.

Exempelkalkyl för poolvärmepump

Genom att räkna ut kapaciteten för din pool, kan du enklare räkna ut vilken poolvärmepump som passar dig bäst. Såhär kan du räkna ut en rektangulär pools vattenvolym:

Börja med att mäta längden, bredden och djupet, ange detta i centimeter. Sedan vill du fram bottenarean som är längden x bredden. Bottenarean x höjden ger dig vattenvolymen där 1 m³ är lika med 1000 liter.

Exempel:

Längd: 400 cm

Bredd: 250 cm

Höjd: 110

Vattendjup: 100

Bottenarea m²: 10

Vattenvolym m³: 11

För den här poolen hade en poolvärmepump med kapacitet upp till 20 m³ egentligen räckt, men det skadar inte heller att överdimensionera litegrann och köpa en som klarar att värma större.

Förslag på produkt:

Utgå från önskad temperatur i poolen

Det är stor skillnad på att ha en badtemperatur på 22 °C eller 28 °C. Att värma upp poolen till en högre temperatur är också mer ansträngande för poolvärmepumpen. Det kan behövas lite extra kapacitet, om du vill ha en riktigt varm pool.

Poolens isolering avgör

Hur välisolerad pool har du? Med god isolering och övertäckning av god kvalitet, när poolen inte används, kan du ligga nära poolvärmepumpens maxkapacitet. Om så inte är fallet, bör du gå upp i storlek.

Ska poolvärmepumpen alltid vara på?

Vi rekommenderar att poolvärmepumpen är på under säsongen. Det tar tid att värma upp en pool, medan det inte krävs så mycket för att hålla en välisolerad pool uppvärmd. Om du tänker att poolen får kylas ner mellan användningarna, kan det vara idé att satsa på en lite kraftigare poolvärmepump - då går uppvärmningen något snabbare när det väl är dags.

» Mer om tid för uppvärmning av pool

Tänk på att
Våra volymuppskattningar gäller om poolen har bra isolering och täcks över när den inte används. Oftast är det bra att välja en poolvärmepump som klarar av att värma en något större pool.

Hur lång poolsäsong vill jag ha?

Ytterligare en aspekt att fundera på är hur lång poolsäsong du vill ha. Om du vill ha en lång poolsäsong, kan det vara idé att titta på poolvärmepumpar som har en hög kapacitet vid något lägre temperaturer. Det ger en bättre ekonomi i slutändan.

Poolvärmepump - bästa uppvärmningen för poolen