Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

 • Produktfrågor
 • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

 • Leveransfrågor
 • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Elförbrukning poolvärmepump
Minska poolvärmepumpens energiförbrukning

Hur mycket el drar en poolvärmepump?

Hur mycket el drar en poolvärmepump? För att kunna beräkna exakta värden, krävs det att man vet de exakta förutsättningarna för just sin pool. En mängd olika faktorer finns att väga in när du ska räkna ut hur mycket el din poolvärmepump drar.

Hur mycket el drar en poolvärmepump?

En standardpool (4x8 m och 1,5 m djup) som värms till 27 grader förbrukar förbrukar vanligtvis drygt 4000 kWh för en hel säsong (maj-september). Månadsförbrukningen landar alltså på knappt 1000 kWh. Men det är mycket som påverkar exakt vilken elförbrukning just din poolvärmepump har, så läs vidare.

Elförbrukning poolvärmepump

Hur mycket el din poolvärmepump drar beror på olika grundläggande faktorer och förutsättningar. Några av dessa är:

 • Var i landet du bor. Bor du åt det kallare hållet i norr, kan det krävas mer energi för att hålla din pool varm.
 • Vilken slags skydd din pool har, OM det finns skydd. Har du pooltak/pooltäckning håller sig poolen varm och det krävs mindre energi från din poolvärmepump att hålla värmen. 
 • Vilken slags poolvärmepump du har (inverterteknik är mer effektivt). När du köper ny, titta alltid på hur många kWh den drar i timmen.
 • Storleken på din pool och vilken kapacitet du valt på din poolvärmepump.
 • Om du köpt energisparande tillbehör, som till exempel en bypass till pool.
 • Vilka grader du vill ha poolen, lägre temperatur drar mindre el och mindre ändringar av temperaturinställningarna är också bra.
 • Hur väl isolerad din pool är.
 • Poolens placering. (Placering i skuggfritt söderläge är optimalt)

Dessa är bara ett par faktorer som kommer att påverka hur mycket el din poolvärmepump drar, dessutom är det bra att räkna in om man skulle vilja utföra energibesparande åtgärder.

Minska poolvärmepumpens energiförbrukning

Det finns ett par tips och trix när det kommer till att spara energi med en poolvärmepump. Mest energi kommer det gå åt att värma upp poolen när den är kall. Det kan också vara en ganska utdragen process, beroende på vilken storlek och kapacitet poolen och poolvärmepumpen har, kan det ta ett par dagar att få den uppvärmd. Alltså går det oftast åt mest energi i början av poolsäsongen.

För att hålla en så jämn elförbrukning som möjligt, ska du inte stänga av och på poolvärmepumpen. Vet du med dig att du kommer att vara borta ett tag och inte använda poolen,kan du i stället sänka temperaturen och sedan höja den när du är tillbaka. 

Vi rekommenderar också att införskaffa ett poolskydd eller pooltak, dessa kommer att hjälpa till att hålla värmen i poolen, ha som vana att sätta på det varje kväll.

Mer om pool, poolvärmepump och elförbrukning

Här hittar du länkar till annan nyttig information och energisparande tillbehör till din pool.