Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
Direktverkande el i form av el-element och el-golvvärme är ett vanligt värmesystem, särskilt i 70-talshus och fritidshus.
I artikeln...
Vad innebär direktverkande värme?
Varför används direktverkande värme?

Vad är direktverkande uppvärmning?

Direktverkande eluppvärmning är särskilt vanligt i 70-talshus, eftersom de byggdes under en tid då detta ansågs vara det självklara valet. Idag används det sällan i nybyggnation, men det är vanligt i sommarstugor, fritidshus och attefallshus.

Vad innebär direktverkande värme?

Direktverkande el innebär att man har el-element eller elektrisk golvvärme, som omvandlar el till värme. Energimässigt innebär detta att du får lika mycket energi i form av värme, som den energi som förbrukas (el). I detta värmesystem står samma beståndsdelar i systemet för både produktion och distribution av uppvärmning.

» Mer om direktverkande el som värmekälla - hur vanligt är det?

Varför används direktverkande värme?

Direktverkande värme innebär högra driftskostnader. Ändå används direktverkande värme fortfarande flitigt i och med att det är enkelt och billigt att installera. Det är också ett perfekt komplement till exempelvis en luftvärmepump, som i sig självt inte kan stå för hela uppvärmningen av ett hus. En luftvärmepump måste alltid ha en annan värmekälla som back-up och då passar direktverkande värme perfekt.

Direktverkande värme används just ofta i kombination med luftburen värme i och med att luftburen värme har svårt att värma hela huset jämnt. Det kan behövas något extra element längre bort i huset för att värmen ska vara tillräcklig. Medan en luftvärmepump eller braskamin står för den mesta uppvärmningen, är el-elementet en trygghet. 

I mindre utrymmen som behöver uppvärmning - såsom en friggebod eller ett attefallshus är det inte heller säkert att det är lönsamt att investera i en mer komplex lösning. Ett el-element är såpass mycket billigare i inköp och installation att det många gånger är lönsamt i längden, trots lite högre driftskostnader.