Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Direktverkande el i form av el-element och el-golvvärme är ett vanligt värmesystem, särskilt i 70-talshus och fritidshus.
I artikeln...
Vad innebär direktverkande värme?
Varför används direktverkande värme?
Kombineras ofta med luftburen värme

Vad är direktverkande uppvärmning?

Direktverkande eluppvärmning är särskilt vanligt i 70-talshus, eftersom de byggdes under en tid då detta ansågs vara det självklara valet. Idag används det sällan i nybyggnation, men det är vanligt i sommarstugor, fritidshus och attefallshus.

Vad innebär direktverkande värme?

Direktverkande el innebär att man har el-element eller elektrisk golvvärme, som omvandlar el till värme. Energimässigt innebär detta att du får lika mycket energi i form av värme, som den energi som förbrukas (el). I detta värmesystem står samma beståndsdelar i systemet för både produktion och distribution av uppvärmning.

» Mer om direktverkande el som värmekälla - hur vanligt är det?

Varför används direktverkande värme?

Direktverkande värme innebär högra driftskostnader. Ändå används direktverkande värme fortfarande flitigt i och med att det är enkelt och billigt att installera. Det är också ett perfekt komplement till exempelvis en luftvärmepump, som i sig självt inte kan stå för hela uppvärmningen av ett hus. En luftvärmepump måste alltid ha en annan värmekälla som back-up och då passar direktverkande värme perfekt.

» Därför är inte en luftvärmepump en primär värmekälla

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Kombineras ofta med luftburen värme

Direktverkande värme används just ofta i kombination med luftburen värme i och med att luftburen värme har svårt att värma hela huset jämnt. Det kan behövas något extra element längre bort i huset för att värmen ska vara tillräcklig. Medan en luftvärmepump eller braskamin står för den mesta uppvärmningen, är el-elementet en trygghet. 

Kan direktverkande värme vara mest lönsamt?

I mindre utrymmen som behöver uppvärmning - såsom en friggebod eller ett attefallshus är det inte heller säkert att det är lönsamt att investera i en mer komplex lösning. Ett el-element är såpass mycket billigare i inköp och installation att det många gånger är lönsamt i längden, trots lite högre driftskostnader.

Köpa el-element
Behöver du komplettera med el-element eller kanske installera nytt i en friggebod. Du hittar hela vårt utbud här!

Och om du vill ha golvvärme i ett mindre utrymme som ett badrum eller en hall, är det inte heller säkert att det är lönsamt att installera vattenburen golvvärme, även om det finns ett vattenburet system i huset. Även här är det generellt billigare att installera el-golvvärme i mindre utrymmen.

» Därför är inte en luftvärmepump en primär värmekälla

Läs mer om direktverkande värme