Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Hur stark värmepump behöver du för att värma ditt hus?
I artikeln...
Vilken effekt behöver jag?
Dimensionering av effekt & kapacitet för värmepumpar

Dimensionera för rätt effekt och kapacitet

Uppgifterna om en värmepumps effekt eller kapacitet kan ge viktig information i valet av värmepump, men hur ska du tolka de olika siffrorna?

Vilken effekt behöver jag?

Värmepumpens effekt beror på hur stort utrymme den ska värma, var i landet värmepumpen befinner sig och husets egenskaper.

Värmepumpar, förutom luftvärmepumpar, bör dimensioneras för att täcka behovet av både värme och varmvatten. Vilken storlek på värmepumpen som passar för ett visst hus beror på husets maximala effektbehov. Värmepumpen bör dimensioneras för att klara mer än 95 % av husets årliga energibehov. Då skall värmepumpens effekt vara 65–70 % av husets maximala effektbehov.

Dimensionering av luft-luftvärmepump

Hur stor yta en luft-luftvärmepump kan värma eller kyla beräknas utifrån dess maximala värmekapacitet. Under optimala förutsättningar behövs en kapacitet på ca 40-50 Watt/m² i värmedrift och ca 70 Watt/m² i kyldrift.

» Läs mer om storlek på luft-luftvärmepump

Dimensionering av luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump och bergvärmepump

Att dimensionera övriga värmepumpar är mer kompext och vi rekommenderar att du kontaktar våra rådgivare för att få hjälp. Du når dem på 0770 - 777 600 eller via vårt offertformulär.

Läs mer:

Dimensionering av effekt & kapacitet för värmepumpar

Till hjälp finns uppgifter om maximal, nominell och minimal kapacitet i teknisk data. Du kan också få ut effekt vid olika temperaturer.

Maximal effekt/kapacitet

Den maximala effekten ska matcha husets storlek. Du kan utgå ifrån den maximala kapacitetet när du beräknar hur stor värmepump som behövs - se stycket ovan.

Nominell effekt/kapacitet

Den nominella kapaciteten är den kapacitet värmepumpen ger när COP-värdet eller EER-värdet mäts. Det finns delade åsikter om vad som avgör vad som räknas som den nominella effekten. Oavsett spelar den nominella effekten liten roll, när du ska hitta en värmepump som passar dina behov.

Lägsta effekt/kapacitet

Den lägsta effekten värmepumpen ger är viktig. Värmepumpen kan inte varva ned mer än den lägsta kapaciteten. Om det inte behövs så mycket effekt stannar den, för att sedan starta igen när behovet uppstår. I ett mindre hus kan detta innebära många starter och stopp under höst och vår, trots att värmepumpen har en inverterkompressor. Till ett mindre hus eller utrymme bör du därför välja en värmepump med en låg lägta kapacitet.

Effekt vid olika temperaturer

Vissa tillverkare lämnar ut uppgifter om effekt vid olika temperaturer. Detta är särskilt intressanta uppgifter för dig som bor i kallare delar av landet. Det är vid låga temperaturer du kan spara som mest pengar med en bra värmepump.

Genom att välja en värmepump som ger en hög effekt vid låga temperaturer, kan du få ut mer värme från värmepumpen vid låga utomhustemperaturer. Med en luft-luftvärmepump innebär det att du slipper utnyttja kompletterande värmekällor i stor utsträckning och med övriga värmepumpar att elpatronen utnyttjas mindre.

Värmepumpar för billig och enkel värme i hus och villa