Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Hur mycket kostar det att skaffa en värmepump?
I artikeln...
Så mycket kostar olika sorter
Vilken värmepump är mest lönsam?
Få hjälp med att hitta rätt värmepump för dig

Vad kostar en värmepump?

Den totala kostnaden för en värmepump inkluderar inköpspriset, kostnaden för installationen samt driftskostnader och service. Här hittar du kostnader för olika värmepumpar med installation och driftkostnader.

Så mycket kostar en bergvärmepump

Priset för en bergvärmepump varierar beroende på om du ska installera bergvärme för första gången eller om du ska genomföra ett utbyte. För nyinstallation av bergvärme landar den totala investeringskostnaden ungefär mellan 85000 - 180000 kr, vilket inkluderar priset för bergvärmepumpen, borrningen samt installationen. Priset varierar beroende på vilken bergvärmepump du väljer, var i landet du ska borra samt om du kan utnyttja ROT avdrag. Vid utbyte av din befintliga bergvärmepump blir kostnaden lägre eftersom du inte behöver borra en ny energibrunn.

Läs mer:

En bergvärmepump är mycket energieffektiv och drar 80 % mindre el än en traditionell el- eller oljepanna. Elpriserna varierar över Sverige och från år till år, men med en bergvärmepump kan du räkna med att din totala elförbrukning för uppvärmning och varmvatten ligger på ca 20-30 % av din tidigare förbrukning.

Läs mer:

» Elförbrukning med bergvärmepump

Så mycket kostar en luftvärmepump

Den totala kostnaden för att köpa och installera en luftvärmepump varierar beroende på vilken modell du väljer samt var i landet du bor. Du kan hitta luftvärmepumpar från ca 6000 kr och priset för installation ligger oftast mellan 4000 kr upp till ca 7700 kr. Väljer du den billigaste modellen och bor i de delar av landet där installationen är billigast kan du därmed få en luftvärmepump med installation för ca 10000 kr.

Med en luftvärmepump kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 75 %. Med en luftvärmepump kan du räkna med en elförbrukning mellan ungefär 3840 - 11280 kWh/år och det totala priset för denna elförbrukning varierar beroende på vad din el kostar.

Läs mer:

» Så mycket el drar en luftvärmepump

En stor fördel med luftvärmepumpar är att du även kan använda din värmepump som luftkonditionering under sommaren. Att kyla med en luftvärmepump är både energieffektivt och billigt och leder därmed till en hög energibesparing året runt.

Så mycket kostar en luft-vattenvärmepump

Priset för luft-vattenvärmepumpar varierar mellan olika modeller. Hos Polarpumpen kan du hitta modeller från ca 35000 kr upp till 122000 kr. Installationen av en luft-vattenvärmepump kostar 19995 kr med ROT avdrag, om du inte har möjlighet att utnyttja ROT avdraget ligger priset på 28500 kr.

Med en luft-vattenvärmepump kan du spara upp till 70 % av din energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten. Besparingen med en luft-vattenvärmepump är högre i de södra delarna av Sverige, men även längst upp i norr kan du räkna med en hög besparing. Den totala energiförbrukningen per år med en luft-vattenvärmepump ligger mellan 6000 kWh i söder till ungefär 8500 kWh i norr. Den insparade energin hamnar därmed mellan 15422 och 13415 kWh per år.

Läs mer:

» Elförbrukning med luft-vattenvärmepump

Så mycket kostar en frånluftsvärmepump

Kostnaden för en frånluftsvärmepump med installation ligger mellan 52600 och 98000 kr. Priset varierar beroende på modell samt om du kan utnyttja ROT avdrag för installationen.

Med en frånluftsvärmepump kan du räkna med en besparing på ungefär 50 - 65 % av din energiförbrukning för uppvärmning. Elförbrukningen med en frånluftsvärmepump beror på storleken på ditt hus, ditt värmebehov samt hur stor kapacitet din värmepump har. Beroende på dessa förutsättningar kan du räkna med en elförbrukning mellan 5600-12000 kWh/år. Vad den totala kostnaden landar på beror således på ditt elpris samt hur hög energiförbrukning du landar på.

Läs mer:

» Elförbrukning med frånluftsvärmepump

Vilken värmepump är mest lönsam?

Lönsamheten med en värmepump beror på hur stor energibesparing värmepumpen kan generera. Störst energibesparing har en bergvärmepump, men eftersom investeringskostnaden är mycket högre kan det många gånger vara mer passande att välja ett annat alternativ. Vidare beror valet av värmepump mycket beroende på förutsättningarna på trädgården och i huset, samt ditt värmebehov och var i landet du bor.

Få hjälp med att hitta rätt värmepump för dig

Är du intresserad av ett prisförslag som hjälper dig hitta rätt värmepump för dig och din budget? Efterfråga en gratis offert för att få ett grundligt prisförslag som inkluderar din värmepump med eller utan installation och ROT avdrag.

Värmepumpar för billig och enkel värme i hus och villa