Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Vedpanna som värmesystem

Ved räknas till området biobränsle, och är alltså förnybart. Om du har stora förrådsutrymmen och inte har något emot lite arbete, kanske en vedpanna är något för dig?

Vad är en vedpanna?

I en vedpanna eldas ved och detta skapar värme, som används för att värma upp vatten. Vattnet sprids sedan i huset via det vattenburna systemet. Vedpannan värmer även upp tappvatten.

Omkostnader och energieffektivitet

Ved är förhållandevis billigt; det är något billigare än att elda med pellets. Ved anses vara en relativt miljövänlig källa till värme.

Hur vanligt är vedpanna?

Runt 14 % av husen i Sverige har en vedpanna, och i 12 % av husen väljer man också att använda denna. Att man väljer bort vedpannan beror på att man även har tillgång till annan uppvärmning. Det är oklart hur många av vedpanneägarna, som har tillgång till annan uppvärmning.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till vedpanna? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan fungera som komplement till vedpanna, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.