Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med kraftverk
Hur fungerar ett kraftvärmeverk?
Varför finns inte kraftvärmeverk överallt?

El från kraftverk

Det fiffiga med kraftverk är att de kan producera både och el och värme samtidigt; kraftvärmeverk och värmekraftverk, beroende på vad deras huvuduppgift är.

Fördelar med kraftverk

Ett kraftverk har hög verkningsgrad och kan producera el och värme under alla väderförhållanden. Det kan drivas med både biobränslen och fossila bränslen, dessutom så använder de avancerad teknik för att minska utsläppen och avtrycket på miljön.

Hur fungerar ett kraftvärmeverk?

Kraftvärme kan produceras när som helst, utan att vara beroende av yttre faktorer som väder och vind. Det fungerar genom att utvinna värme från fossila- och biobränslen. idag kan man faktiskt stolt säga att den största delen består av biobränslen, som till exempel rester av skog och avfall från hushåll och fabriker. Man får alltså både värme och el som leds igenom rör i marken. Ett kraftvärmeverk har en verkningsgrad på hela 90% ungefär, vilket är väldigt bra.

Varför finns inte kraftvärmeverk överallt?

Transporten av värme och el sker genom fjärrvärmenät, vilket innebär att många kraftverk ligger i städer, då fjärrvärmenät sällan finns på landsbygden. I dagsläget står kraftverken för cirka 9 % av Sveriges elproduktion. Varför det står för så pass lite av produktionen när det har visat sig vara så effektivt är just på grund av fjärrvärmen, som måste ha rör i marken för att transporteras. Det är dessvärre inte möjligt att bygga på alla platser i Sverige. Kraftverken och fjärrvärme är däremot ett bra komplement till kärnkraft, vatten- och vindkraft, vilket gör att vi har en stabil elproduktion i Sverige.