Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Var finns vattenkraften i Sverige?
Påverkar vattenkraft miljön?
Hur fungerar vattenkraft?

El från vattenverk

Cirka hälften av all el som produceras i Sverige kommer från vattenkraftverk. I Sverige finns gott om älvar och i många falls större höjdskillnader, vilket ger goda förutsättningar för att producera el från vattenkraft.

Var finns vattenkraften i Sverige?

Bäst el produceras i norr, tack vare stora älvar och höga fallhöjder. Hur mycket el som kan produceras är nämligen beroende på vattnets höjd och mängd. Det är en så kallad förnybar energikälla som förväntas bli allt mer vanlig. I Sverige har vi redan cirka 2000 vattenkraftverk i bruk, men endast 250 stora vattenverk som producerar den mesta elen i Sverige, hela 98 % av den vattenbaserade energin faktiskt.

Påverkar vattenkraft miljön?

Dock är det så att vattenkraftverken kan ha en negativ inverkan på miljön, då fallhöjder och stora vatten inte finns i tillräcklig mängd naturligt. Detta kan åtgärdas genom att bygga stora dammar, genom dessa konstgjorda dammar kan el produceras, men vår miljö skadas. Inte genom utsläpp, men genom det fysiska bygget av dammarna.

Visste du att...
Man kan pausa vattenkraft när vinden blåser och solen skiner, vilket möjliggör utvecklandet av sol- och vindkraft.

Just nu pågår forskning om hur vi kan utnyttja vattnet och dess kraft på ett mer naturligt sätt, utan att skada vår flora och fauna. I och med att energin är förnybar och reglerbar, är vi starkt beroende av just vattenkraften för att utvinna el, i dagsläget finns ingen liknande energiersättning till just vattenkraft. 

Hur fungerar vattenkraft?

Vattenkraftverk förvandlar vattnets rörelseenergi till elström genom en generator. Det består av en damm, där vattnet samlas som förs ner genom luckor från hög höjd. Det är dess forsar som man tar vara på. Ju högre höjd och mer vatten, ju mer el kan genereras från vattenkraftverket. De mest gynnsamma förhållanden ett vattenkraftverk kan ha, är mycket snö och regn, då detta används till att fylla upp torrlagda fåror som ofta blir efter vattenkraftverkens framfart - vatten som då kan användas till att ge ännu mer kraft åt vattenkraftverken.