Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med vindkraft
Nackdelar med vindkraft
Hur fungerar det?

El från vindkraftverk

När man producerar el från ett vindkraftverk, görs det genom vind. Vinden driver de stora rotorbladen, och vindens rörelseenergi tas upp och förvandlas till el genom en elgenerator.

 

Vad är fördelarna med vindkraft?

Vindkraft är ett miljövänligt sätt att skapa el eftersom den är förnybar och inte producerar koldioxid och andra utsläpp. Vindkraftverk finns där det blåser mest, eftersom det är så den producerar el.

Vad är nackdelen med vindkraft?

Blåser det inte = ingen el. Väder och vind råder ingen människa över, det finns alltså dagar då vissa vindkraftverk inte producerar någon el alls, även om dagens vindkraftverk är mycket kraftfulla och kan omvandla till och med svaga briser till el. Vindkraften kan också ha påverkan på det lokala djurlivet.

Hur fungerar ett vindkraftverk?

Ett vindkraftverk består av propellrar, vanligen tre stycken, som tillsammans kallas för rotor. Dessa blad fångar upp vind, får bladen att snurra och förvandlar den rörelsen till energi. 

På de äldre modellerna av vindkraftverk, sitter bladen på en axel som innehåller en generator, vilken förvandlar energin till elström. Denna innehåller också en växellåda som sitter mellan generator och axel för att se till att varvtalen på propellrarna är jämna. På modernare vindkraftverk finns generatorn direkt på rotoraxeln, vilken i princip innebär att den klarar att producera ström även vid lätta briser.

Verkningsgraden på vindkraftverk ligger mellan 40-50%, så för att det ska bli så mycket el som möjligt behöver det alltså blåsa en hel del för att den energin kan fångas upp av rotorn och sedan förvandlas till elström.