Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Energimyndighetens test
Folksams test
Energimärkningen - ett slags testresultat

Bäst i test av frånluftsvärmepumpar

Ibland kan det vara bra att ta del av testresultat innan man gör ett köp. Genom att ta reda på vilken som är den bästa frånluftsvärmepumpen enligt tester kan det vara lättare att välja mellan olika produkter. Oberoende testresultat kan ofta erbjuda mycket nyttig information inför det stora valet.

Få frånluftsvärmepumpar testas

Tyvärr, är det mycket få frånluftsvärmetest som utförs. Det är i princip bara svenska Energimyndigheten som har testat frånluftsvärmepumpar, förutom tillverkarnas egna tester. Dessa tester är dessutom inte särskilt omfattande.

Inga kvalitetstester på frånluftsvärmepumpar

Det är också viktigt att veta vad testerna faktiskt testar. Vanligtvis testar man effekt och kapacitet. Du kan få veta hur mycket du har möjlighet att spara. Det testresultaten inte berättar är vilken kvalitet frånluftsvärmepumpen har. Testet säger ingenting om hur länge frånluftsvärmepumpen håller. Därför rekommenderar vi att du väljer en frånluftsvärmepump av ett välkänt kvalitetsmärke, så att du kan känna dig trygg med att du får en frånluftsvärmepump som håller länge.

Få frånluftsvärmepumpar testas i verkliga test av funktionalitet och kvalitet.

Polarpumpens test av frånluftsvärmepumpar

Varje år utför Polarpumpens expertpanel ett test av frånluftsvärmepumpar, där faktorer som energieffektivitet, användarvänlighet och garanti tas i beaktning. Testresultatet kan ge dig en indikation på vilka som är särskilt effektiva eller trygga frånluftsvärmepumpar när du står inför ditt val.

» Ta del av Polarpumpens testresultat 

Energimyndighetens test av frånluftsvärmepumpar

Energimyndigheten är den stora aktören när det gäller oberoende tester av energiprodukter. I många fall är det SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utför själva testerna. Energimyndigheten har testat tre frånluftsvärmepumpar. Av dem var Nibe F750 klart bäst och visade tydligt på att varvtalreglerade kompressorer (också kallade inverter) ger en betydligt bättre besparing.

Samtidigt måste man ha klart för sig att frånluftsvärmepumpar från kända tillverkare såsom Bosch och IVT, inte har testats. Testet har dessutom ett par år på nacken. Många tillverkare har kommit ut med nya modeller efter detta, exempelvis har ComfortZone som var med i testet kommit med en helt ny uppdaterad serie, som du hittar här i vår butik.

Med de testade frånluftsvärmepumparna kunde man som mest spara 65 % av kostnaderna för uppvärmning av hus och tappvarmvatten.

»Ta del av Energimyndighetens testresultat

Folksams test av frånluftsvärmepumpar

Folksam utför också en form av tester. Deras test går ut på att de granskar teknisk data, pris, garantier m.m. och sätter betyg på vad de tycker är viktigt. Detta är alltså inget test av hur bra frånluftsvärmepumparna faktiskt presterar, utan är något du enkelt skulle kunna utföra själv.

Vad Folksam tycker är bra i sitt test, är inte heller något som nödvändigtvis är det du önskar eller vad som passar i just ditt hus. Exempelvis ger Folksam högre betyg ju större vattentank det är i frånluftsvärmepumpen. Normalstora tankar för frånluftsvärmepumpar ger en etta i betyg, medan större tankar ger 2 eller 3, och för de flesta hushåll räcker en normalstor tank och en större ger bara onödigt dyra uppvärmningskostnader. En annan funktion som ger extra betyg är huruvida det finns eller ingår WiFi-styrning. Man mäter också energieffektivitet för europeiskt medelklimat, inte för den kalla zon, som Sverige ingår i.

De flesta av våra frånluftsvärmepumpar finns med i Folksams test. Till skillnad från övriga Folksam-tester utnämns inga till "Bra val" eftersom det finns få värmepumpar i den här gruppen och att de är olika bra vid olika förutsättningar.

Testade frånluftsvärmepumpar

Exempel på testade frånluftsvärmepumpar hos Folksam och deras sammanlagda betyg.

 

Frånluftsvärmepump Betyg
Bosch Compress 3800i EW 19
NIBE F370 13,5
NIBE F470 12,5
NIBE F730 22,5
NIBE F750 22,5

 

Energimärkningen - ett slags testresultat

Energimärkningen är ett resultat av tester. Här finns en standard för varje sorts produkt, som ska säga något om produktens energieffektivitet. En hög energiklass är därför ett tecken på att det är en bra produkt, med möjlighet till stor energibesparing.

» Läs mer om energimärkning

Glöm inte priset

Det är lätt att stirra sig blind på att man ska ha det allra bästa. Det är dock viktigt att väga investeringskostnaden mot den aktuella besparingen. Den dyrare frånluftsvärmepumpen kanske ger den allra bästa besparingen, men den som är betydligt billigare kanske ändå är mer lönsam i längden.

Välj rätt frånluftsvärmepump för ditt hus