Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Tips & Trix för luftvärmepump höst
Luftvärmepump inställning höst
Skötsel och problem med luftvärmepump på höst

Höst med luftvärmepump

När hösten kommer har du kanske inte använt AC-funktionen på ett tag och nu börjar det behövas värme i huset. Passa på att se över luftvärmepumpen och starta den gärna i god tid, så du hinner upptäcka eventuella problem innan det blir akut.

Höstguide för din luftvärmepump

Här har vi samlat information kring olika inställningar, tips och trix för hur du bland annat kan få bättre besparing eller få ner ljudnivån så mycket som möjligt. Här finns också information kring hur du bäst sköter din luftvärmepump och hjälp till felsökning vid eventuella problem. 

Nästa årstider eller en årstid bakåt:

<- Vinter eller Sommar->

Tips & Trix för luftvärmepump höst

Byta mellan kyla och värme gör man i början av hösten. AC-funktionen har inte använts på ett tag och nu är det dags att sätta igång värmen hemma. Passa på att se över luftvärmepumpen och rengöra den, så att den är redo inför värmesäsongen.
Byta mellan värme och kyla med luftvärmepumpen
Störst besparing med luftvärmepumpen är något alla eftersträvar. Ta del av våra smarta knep, för att säkra upp en så stor besparing som möjligt.
Säkra störst besparing med din luftvärmepump
Luftvärmepumpens avfrostning innebär att luftvärmepumpen pausar värmedriften och tar lite värme från insidan för att få bort den frost som bildas i utedelen. Det är en naturlig del av luftvärmepumpens drift och kan ge mycket avfrostningsvatten på utsidan av huset, som man kan behöva leda undan.
Så fungerar luftvärmepumpens avfrostning
Låg ljudnivå är ett vanligt bekymmer för den som skaffar luftvärmepump. En luftvärmepump i drift låter oundvikligen lite och ju högre fläkthastighet (högre ljud) desto bättre värmespridning. Men det finns en del du kan göra för att få ner ljudvolymen.
Tips för att säkra låg ljudvolym

Luftvärmepump inställning höst

Värmeläget använder du när du vill ha värme med luftvärmepumpen. Värmepumpen kommer då att ge värme vid behov. Undvik autoläget då det kommer försöka se till att du får den temperatur du vill oavsett om det krävs värme och kyla. Och exempelvis kan börja kyla ner luften inomhus om du tänder en brasa.
Mer om inställningar av värmeläget
Rätt temperatur kan vara lite klurigt att få till med luftvärmepump. Eftersom värmen sprids via luften minskar temperaturen något för varje rum som passeras. Men att ställa in en extra hög temperatur kan tvinga luftvärmepumpen till täta avfrostningar.
Få koll på temperaturinställningar
Primär värmekälla innebär en värmekälla som ensamt kan stå för hela husets uppvärmning. Det kan inte en luftvärmepump. Den kan exempelvis inte värma upp ett nedkylt hus och det kan behövas annan värme i huset under riktigt kalla dagar, eller längre bort i huset, där värmen inte tar sig fram tillräckligt.
Mer om primär värmekälla
Underhållsvärme används i utrymmen du vill skydda från frost-, fukt- och frysskador, men där inte full värme behövs. Typexemplet är ett fritidshus när ingen är på plats. En luftvärmepump kan användas för underhållsvärme, men då det inte finns mycket värme för att avfrosta luftvärmepumpen är det extra viktigt att du är noga med att säkra upp rätt förutsättningar.
Så använder du underhållsvärme med luftvärmepump
Värmespridning med luftvärmepump kan ibland vara svårt eftersom värmen sprids via inomhusluften, vilket kräver ett luftflöde. Om planlösningen är stängd eller dörrar i huset hålls stängda hindras värmen från att komma in. Det kan också vara svårt att få spridning på värmen mellan våningsplan. Men en värmeflyttare kan hjälpa till att få bättre värmespridning i huset.
Mer om luftförflyttare till luftvärmepump

Skötsel och problem med luftvärmepump på höst

Sköt om din luftvärmepump på rätt sätt, för att få bättre effektivitet och en luftvärmepump som håller längre. Det viktigaste är att du rengör filtren i luftvärmepumpen regelbundet, så att luften inte hindras från att passera genom luftvärmepumpen och värmas upp.
Så sköter du din luftvärmepump
Felsökning luftvärmepump: Har du problem med din luftvärmepump, kan du ta hjälp av vår felsökningsguide. Vi har samlat vanliga problem och vilka orsaker som kan ligga bakom. Vissa problem kan du enkelt lösa själv, medan annat kan kräva en reklamation.
Felsökning av luftvärmepump
Oljud från luftvärmepumpen? Tycker du att din luftvärmepump låter orimligt mycket. Klicka dig vidare på länken nedan, för att få hjälp att reda ut vilket ljud det är och vad det ljudet innebär.
Luftvärmepumpen låter konstigt
Rinner vatten från luftvärmepumpen? Kondensvatten bildas som en del av luftvärmepumpens process. Utomhus? Det är helt naturligt och en del av luftvärmepumpens funktion. Inomhus? Då är det något som är fel. Ibland kan det vara något du kan lösa själv, men det kan också bero på en felaktig installation.
Om det rinner vatten från luftvärmepumpen