Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Tips & Trix för luftvärmepump vinter
Luftvärmepump inställning vinter
Skötsel och problem med luftvärmepump på vintern

Vinter med luftvärmepump

På vintern jobbar luftvärmepumpen vanligen som mest. Nu har den varit igång på värmeläget under en period, men när temperaturen ute sjunker kan nya problem dyka upp. Vissa problem kan du lösa själv, medan andra problem kan kräva en tekniker. Ofta kommer man långt genom att veta hur man ska använda luftvärmepumpen på rätt sätt.

Vinterguide för din luftvärmepump

Här hittar du det mesta du kan behöva veta om du använder en luftvärmepump under vinter. Här hittar du information om hur du ska hantera olika inställningar på luftvärmepumpen under vintern. Du kan också spara mer energi (pengar) genom vissa knep eller få ner ljudnivån. Detta hittar du under ”Tips & trix”. Slutligen kommer ett avsnitt kring skötsel och vanliga problem.

Nästa årstider eller en årstid bakåt:

<- Höst eller Vår->

Tips & Trix för luftvärmepump vinter

Störst besparing med luftvärmepumpen är något alla eftersträvar. Ta del av våra smarta knep, för att säkra upp en så stor besparing som möjligt.
Säkra störst besparing med din luftvärmepump
Luftvärmepumpens avfrostning innebär att luftvärmepumpen pausar värmedriften och tar lite värme från insidan för att få bort den frost som bildas i utedelen. Det är en naturlig del av luftvärmepumpens drift och kan ge mycket avfrostningsvatten på utsidan av huset, som man kan behöva leda undan.
Så fungerar luftvärmepumpens avfrostning
Låg ljudnivå är ett vanligt bekymmer för den som skaffar luftvärmepump. En luftvärmepump i drift låter oundvikligen lite och ju högre fläkthastighet (högre ljud) desto bättre värmespridning. Men det finns en del du kan göra för att få ner ljudvolymen.
Tips för att säkra låg ljudvolym

Luftvärmepump inställning vinter

Värmeläget använder du när du vill ha värme med luftvärmepumpen. Värmepumpen kommer då att ge värme vid behov. Undvik autoläget då det kommer försöka se till att du får den temperatur du vill oavsett om det krävs värme och kyla. Och exempelvis kan börja kyla ner luften inomhus om du tänder en brasa.
Mer om inställningar av värmeläget
Rätt temperatur kan vara lite klurigt att få till med luftvärmepump. Eftersom värmen sprids via luften minskar temperaturen något för varje rum som passeras. Men att ställa in en extra hög temperatur kan tvinga luftvärmepumpen till täta avfrostningar.
Få koll på temperaturinställningar
Primär värmekälla innebär en värmekälla som ensamt kan stå för hela husets uppvärmning. Det kan inte en luftvärmepump. Den kan exempelvis inte värma upp ett nedkylt hus och det kan behövas annan värme i huset under riktigt kalla dagar, eller längre bort i huset, där värmen inte tar sig fram tillräckligt.
Mer om primär värmekälla
Underhållsvärme används i utrymmen du vill skydda från frost-, fukt- och frysskador, men där inte full värme behövs. Typexemplet är ett fritidshus när ingen är på plats. En luftvärmepump kan användas för underhållsvärme, men då det inte finns mycket värme för att avfrosta luftvärmepumpen är det extra viktigt att du är noga med att säkra upp rätt förutsättningar.
Så använder du underhållsvärme med luftvärmepump
Värmespridning med luftvärmepump kan ibland vara svårt eftersom värmen sprids via inomhusluften, vilket kräver ett luftflöde. Om planlösningen är stängd eller dörrar i huset hålls stängda hindras värmen från att komma in. Det kan också vara svårt att få spridning på värmen mellan våningsplan. Men en värmeflyttare kan hjälpa till att få bättre värmespridning i huset.
Mer om luftförflyttare till luftvärmepump

Skötsel och problem med luftvärmepump på vintern

Sköt om din luftvärmepump på rätt sätt, för att få bättre effektivitet och en luftvärmepump som håller längre. Det viktigaste är att du rengör filtren i luftvärmepumpen regelbundet, så att luften inte hindras från att passera genom luftvärmepumpen och värmas upp.
Så sköter du din luftvärmepump
Felsökning luftvärmepump: Har du problem med din luftvärmepump, kan du ta hjälp av vår felsökningsguide. Vi har samlat vanliga problem och vilka orsaker som kan ligga bakom. Vissa problem kan du enkelt lösa själv, medan annat kan kräva en reklamation.
Felsökning av luftvärmepump
Oljud från luftvärmepumpen? Tycker du att din luftvärmepump låter orimligt mycket. Klicka dig vidare på länken nedan, för att få hjälp att reda ut vilket ljud det är och vad det ljudet innebär.
Luftvärmepumpen låter konstigt
Rinner vatten från luftvärmepumpen? Kondensvatten bildas som en del av luftvärmepumpens process. Utomhus? Det är helt naturligt och en del av luftvärmepumpens funktion. Inomhus? Då är det något som är fel. Ibland kan det vara något du kan lösa själv, men det kan också bero på en felaktig installation.
Om det rinner vatten från luftvärmepumpen