Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar luftvärmepump i Norrbottens län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om luftvärmepumpar i Norrbotten
Vilka regler gäller för luftvärmepumpar i Norrbottens län?
Installation av luftvärmepump med ROT-avdrag i Norrbottens län

Luftvärmepump i Norrbottens län

Att Norrbottens län består av Sveriges nordligaste delar påverkar naturligtvis klimatet. Av köldrekorden för Sverige innehar Norrbottens län rekordet för hela nio månader av tolv. Samtidigt är skillnaderna stora inom länet.

Det är betydligt mildare vid kusten än i fjällen. Medeltemperaturen ligger i januari på -11,4°C i Piteå och -17,5°C i Jokkmokk. Årsmedeltemperaturen varierar med någon grad. 

I det kalla klimatet är det extra viktigt att välja rätt luft-luftvärmepump. Du bör titta efter en luft-luftvärmepump som har en garanterad värmedrift ned till -30°C eller åtminstone -25°C. Du bör också titta efter en luft-luftvärmepump som ger god effekt även vid låga temperaturer, gärna i kombination med ett bra COP-värde. 

Allt du behöver veta om luftvärmepump i Norrbotten 

  • Du tänker helt rätt i att luft-luftvärmepumpar passar bra i Kronobergs klimat.
  • Du bör tänka på: att välja en luft-luftvärmepump med lagom kapacitet.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av uppvärmningskostnaderna i Kronobergs milda klimat.

Frågor och rådgivning kring luftvärmepumpar 

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av luft-luftvärmepump.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-luftvärmepump som passar just dig.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Luftvärmepumpar för Norrbottens län
Bara nordiska modeller från kända märken, såsom Fujitsu, Daikin, Toshiba, Mitsubishi, Panasonic, Samsung och LG. Här hittar du alla våra luft-luftvärmepumpar.
Installation av luftvärmepump med ROT-avdrag i Norrbottens län
Vi på Polarpumpen är måna om att våra kunder skall vara nöjda med sitt köp av värmepump. Därför har vi valt ut ackrediterade och certifierade kyltekniker som är duktiga och gör fina arbeten. För att kunna hålla korta väntetider har vi på de flesta orter avtal med flera installatörer
Offert på luftvärmepump i Norrbotten
Att skicka en offert-förfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt. Genom att fylla i vårt formulär för offertförfrågan får du adekvata offerter som bygger på samarbeten med aktörer nära dig.

Kort om vad en luftvärmepump är 

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna. 

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna. 

Hur mycket kan jag spara? 

Energimyndigheten har utfört tester av luft-luftvärmepumpar för klimatet i Luleå och detta är en od utgångspunkt. Testresultaten visar att det går att spara runt 50 % med en luft-luftvärmepump i ett större hus och något med i ett mindre hus. Testresultaten visar också att man sparar fler kilowattimmar i norra Sverige än vad man kan göra i södra Sverige, vilket också innebär att den ekonomiska besparingen blir större i norr. 

Det är utomhusklimatet som påverkar besparingen. Luft-luftvärmepumpar är helt enkelt inte lika effektiva i låga temperaturer. Samtidigt går det ändå att få en bra besparing i Norrbotten, särskilt om du väljer rätt luft-luftvärmepump. 

Med utgångspunkt i Energimyndighetens tester har vi tagit fram kalkyler för tre olika stora hus i varje klimatzon. Norrbottens län ligger i klimatzon 1. Undrar du över möjlig besparing, elförbrukning eller kanske återbetalningstid? Klicka dig vidare via länken nedan.

» Kalkyl för klimatzon 1

Vilka regler gäller för luftvärmepumpar i Norrbottens län? 

Luft-luftvärmepumparna brukar inte omfattas av några speciella regler, men anmälningsplikt förekommer i några av Sverige kommuner. Man får inte utsätta grannarna för allt för mycket buller vara sig i Norrbotten eller något annat län, men det är ovanligt att en luft-luftvärmepump låter så mycket. 

Bland annat kan detaljplaner och bostadsrättsföreningar ha synpunkter på din luft-luftvärmepumpsinstallation eftersom den påverkar utseendet på fasaden. 

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat i Norrbottens län