Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Storlek på luftvärmepump

Med rätt storlek på luftvärmepumpen får du bäst besparing.Ta gärna hjälp av våra säljare för att få förslag på luft-luftvärmepumpar med rätt storlek för ditt hus. Fyll i kontaktformuläret eller ring 0770-777600.

Hur stor luft-luftvärmepump behöver jag?

Hur stor yta som kan värmas beräknas utifrån värmepumpens maximala värmekapacitet, som anges i kilowatt (kW). Generellt kan man säga att ju högre värmekapacitet (kW) desto större yta kan värmas. Tänk på att det finns många faktorer som påverkar hur mycket värme du upplever från pumpen.

Siffrorna över möjlig uppvärmningsyta är därför ungefärliga. Nedan kan du se utifrån vilka förhållanden vi beräknar maximalt antal kvadratmeter för varje luftvärmepump. De är vad vi kallar bästa förhållanden.

Bästa förhållanden

”Vilken 

Kapacitet per kvadratmeter (m²)

Med dessa förutsättningar behövs ungefär 40-50 Watt/m² för värmefunktion. Motsvarande för kyla är ungefär 70 Watt/m².

Vilken utomhustemperatur det är påverkar också vilken kapacitet som krävs. I söder krävs det inte lika mycket kapacitet som i norr.

Rätt användning av luftvärmepump ger bättre kapacitet

Det handlar inte bara om att välja rätt luft-luftvärmepump. När du väl har din luft-luftvärmepump installerad är det viktigt att använda den på rätt sätt och sköta om den, för att du ska få ut så mycket kapacitet som möjligt.
Går du i tankarna att skaffa en luftvärmepump men är osäker på hur kraftig den behöver vara? Här går vi igenom några faktorer som påverkar ditt val.