Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,7
Delbetalning med Svea

Fördelar och nackdelar med bergvärme

Här har vi listat olika fördelar och nackdelar med att ha en bergvärmepump som värmekälla.

Fördelar med bergvärme

Här är fördelar med bergvärme:

Stor energibesparing

Bergvärme är en av de mest energieffektiva lösningarna som finns på marknaden. Med en bergvärmepump kan du spara uppåt 80 % mot att använda dig av en ren elpanna.

Lite underhåll

Bergvärmepumpen kräver inte mycket när det kommer till underhåll. Jämfört med många andra värmekällor krävs i praktiken nästan ingenting i löpande underhåll.

tumme upp - fördelar med bergvärme

Bergvärme håller bra

Hela bergvärmepumpen står inomhus, vilket gör att en bergvärmepump ofta håller något längre, än de värmepumpar som har en del som står utomhus.

Inte så dyrt, när allt är på plats

Investeringskostnaden är hög, men när väl allt är installerat, borrat och klart, kostar det inte mer att byta ut en bergvärmepump än en annan värmepump. Borrhålet förväntas ha en livslängd på ca 100 år och måste alltså inte borras om vid utbyte av bergvärmepump.

Mindre känsligt för utomhustemperaturer

Berggrundens temperatur är relativt konstant. Det skiljer någon grad mellan södra och norra Sverige, men detta kan man lösa genom att borra ett djupare hål. Luftvärmepumpar som utnyttjar värmen i luften, tappar mer i effekt i norr, då utomhustemperaturen kan bli så låg att värmepumpstekniken knappt ger någon effekt. Därför är bergvärme ett bra val i Norrland.

Nackdelar med bergvärme

Här är nackdelar med bergvärme:

Passar inte alla berggrunder

Bergvärme passar dåligt vid sedimentära bergarter, vilket är det vanligaste i Skåne, samt på Öland och Gotland.

Dyrt om det långt ner till berget

Om det är långt ner till berget under ditt hus, kan bergvärme bli en dyr historia. Det kostar nämligen betydligt mer för varje meter det är ner till berggrunden, än för en meter i rent berg. Samtidigt ger avståndet ner till berget ingen värme till bergvärmepumpen; man måste fortfarande borra lika djupt i berget, när man väl når det.

tumme ner - nackdelar med bergvärme

Trädgården blir förstörd

Hela trädgården blir inte förstörd, men du måste gräva ner slangarna mellan borrhålet och huset. Dessutom måste du in med en stor borr, som också kan förstöra delar av gräsmattan.

Bergvärme är dyrt

Att installera bergvärme är betydligt dyrare än att installera en luft-vattenvärmepump, i och med att borrningen kostar ganska mycket. Samtidigt uppnår dagens luft-vattenvärmepump nästan samma effekt som en bergvärmepump.

Läs mer:

Blogginlägg: Är det sant att luft-vattenvärmepump är lika effektivt som bergvärme