Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Vilken luftkonditionering & AC ska jag köpa?

Funderar du på vilken AC du ska köpa till ditt hem? Här hjälper vi dig att köpa rätt luftkonditionering. Ta hjälp av checklistan nedan eller klicka dig vidare till AC-guiden, där du kan fylla i förutsättningar för utrymmet du vill kyla och få förslag på produkter som passar.

Köp luftkonditionering med vår checklista

Det finns många sorters luftkonditionering att välja mellan. Gå igenom stegen i vår checklista så att du kan köpa din perfekta AC.

Vilken sorts AC passar mig?

Det finns split-aggregat, som är mycket effektiva och ger tyst och energisnål kyla, och som installeras fast i huset. Det finns portabla aggregat som kan flyttas runt dit de behövs som bäst. Och så finns det AC utan utedel - en ny typ av revolutionerande modell, som har tagit marknaden med storm. Vilken typ utav modell passar dig?

Läs mer:

Portabel eller fast installerad AC? Med eller utan utedel?


Titta på videon för att få tips på hur du väljer rätt AC för dig.

Är det bättre med en luft-luftvärmepump?

Skillnaden mellan luftkonditioneringsaggregat och vanliga luft-luftvärmepumpar är att luft-luftvärmepumparna tål lägre utomhustemperaturer; en aircondition-maskin tål inte lika låga temperaturer som en luft-luftvärmepump. Aircondition-maskiner ska inte användas på vintern, även om de har möjlighet till uppvärmning vid lite högre temperaturer.

Ofta ger en luft-luftvärmepump betydligt mer effektiv luftkonditionering än de rena luftkonditioneringsaggregaten, som är billigare. Luft-luftvärmepumparna är utvecklade för att vara mycket energieffektiva både vid uppvärmning och vid kylning. Du sparar alltså vanligen mer pengar i drift med en luft-luftvärmepump och det kan därför vara idé att satsa lite mer, för att spara mer i längden.

Om du även kan ha nytta av uppvärmning, rekommenderar vi att du väljer en vanlig luft-luftvärmepump.

Läs mer:

luftkonditionering för hemmet luft-luftvärmepumpar för hemmet

Hur effektiv AC vill jag köpa?

EER-värde brukar anges både på luftkonditionering och på vanliga luft-luftvärmepumpar. EER-värdet anger hur mycket kyleffekt du får från anläggningen, mot den energi som krävs för att driva processen. Ett högt EER-värde visar på en mer effektiv anläggning. SEER-värdet visar istället effektiviteten över en hel säsong. Ett högt värde betyder återigen att det är en energieffektiv maskin.

Läs mer:

Energimärkning av AC

Hur kraftig AC behöver jag?

Vi rekommenderar att du är noga med att välja tillräckligt kraftig aircondition. Det vanligaste felet man gör, när man väljer luftkonditionering är nämligen att man satsar på ett för litet aggregat. Ett aggregat i minsta laget, måste prestera på toppen av sin kapacitet och alla maskiner mår bättre om de får tugga på i ett mer lagom tempo.

En effekt på runt 70 W (0,07 kW) brukar vara lagom per kvadratmeter.

Hur stor effekt som krävs påverkas också av husets förutsättningar. Om isoleringen är dålig, blir huset varmare under varma dagar. En stängd planlösning hindrar den kalla luften från att spridas.

Vid dimensionering är det viktigt att du funderar över hur stor del av huset du vill kyla. Kanske räcker det med övervåningen? I så fall räcker det också att dimensionera för övervåningen.

Läs mer:

Dimensionering av AC

Vill du ha hjälp att köpa AC?

Om du känner dig osäker på dimensioneringen, eller har andra frågor - kontakta våra kunniga säljare. Du når dem på 0770-777 600. Du kan också välja att fylla i vårt kontaktformulär, så hör vi av oss.

Kontaktformulär